Rozsiahla rekonštrukcia R1 - Potrvá do septembra

Na slovenských cestách prebieha v týchto dňoch rozsiahla rekonštrukcia. Ktorých úsekov sa týkajú obmedzenia na cestách?

Rýchlostnú cestu R1 čiastočne uzavrú. Obmedzenia pre vodičov budú na dotknutých úsekoch platiť niekoľko mesiacov. Oprava rýchlostnej cesty R1 potrvá až do septembra. NDS apeluje na motoristov, aby dodržiavali obmedzenia súvisiace s opravnými prácami. Vyzývajú vodičov, aby rešpektovali obmedzenia rýchlostných limitov.

Opravy budú prebiehať vo viacerých fázach. TASR o tom informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková. V prvej etape opravia vozovku vo vnútorných jazdných pruhoch v oboch smeroch, Zvolen aj smer Ružomberok/Brezno.

Nasledovať bude oprava cesty vo vonkajších jazdných pruhoch a výmena mostných záverov a v poslednej etape dôjde k výmene mostných záverov vo vnútorných pruhoch takisto v oboch smeroch. Doprava povedie vo voľných pruhoch toho istého jazdného pásu podľa postupu prác. Oprava vozovky a výmena mostných záverov na moste je dôvodom čiastočnej uzávery rýchlostnej cesty R1 v Banskej Bystrici. K dopravnému obmedzeniu dôjde od 9. júla 8.00 hod. a potrvá do 17. septembra do 18.00 hod.

„NDS apeluje na motoristov, aby dodržiavali obmedzenia súvisiace s opravnými prácami, a to najmä rešpektovanie rýchlostných limitov. Záleží nám totiž nielen na bezpečnosti motoristov, ale aj na zachovaní bezpečnosti našich pracovníkov v teréne. Najčastejším dôvodom nehôd, často i smrteľných, je totiž práve nepozornosť alebo nerešpektovanie predpísanej zníženej rýchlosti,“ zdôraznila Žgravčáková.

Spoločnosť Via Pribina informovala o nadchádzajúcich prácach na slovenských cestných úsekoch. Na rýchlostnej ceste R1 Via Pribina budú rozsiahle rekonštrukčné práce prebiehať až do septembra. Práce zahŕňajú odfrézovanie pôvodnej opotrebovanej vrstvy asfaltu a aplikáciu nového povrchu, ktorý zvýši kvalitu vozovky a výrazne predĺži jej životnosť. „V rekonštruovaných úsekoch bude tiež obnovených celkovo 87 kilometrov čiar vodorovného dopravného značenia. "

Prvá fáza rekonštrukcie sa týka úseku R1 v smere na Trnavu od kilometra 41 po kilometer 38,168. Druhá a tretia fáza prác bude prebiehať na úsekoch od 38,118 do 41,950 kilometra a od 79,050 do 84,053 kilometra v smere na Banskú Bystricu. Štvrtá fáza bude v smere na Trnavu od kilometra 81 po kilometer 78. „Koncesionár Via Pribina urobí všetko pre to, aby minimalizoval vplyv prác na premávku. Našou prioritou je bezpečnosť vodičov a pracovníkov na ceste,“ doplnil zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Quentin Duchâteau.

Pracovníci sa zamerajú na obnovu celkovo 124.000 metrov štvorcových vozovky. Počas realizácie prác bude prebiehať uzatváranie najprv rýchleho jazdného pruhu a po jeho obnove sa pristúpi k obnove pomalého jazdného pruhu,“ uviedla spoločnosť pre médiá.

Zdroj: TASR, 

Zdroj foto: TASR/Ján Krošlák

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Rozsiahla rekonštrukcia R1 - Potrvá do septembra