S elektromobilmi jazdíme menej, platíme za ne viac!

Elektromobily sú na našich cestách stále viac rozšírené. Iste, mnoho ľudí musí pri nich zabudnúť na komfort toho, že stačí natankovať a dojazd neriešiť. Pri elektromobiloch, obzvlášť pri dlhších trasách treba veľmi dobre plánovať. Povedali by ste si, že kvôli takýmto obmedzeniam budú majitelia elektromobilov obmedzovať ich použitie a jazdiť s nimi len vtedy ak musia? Je to tak, pozrime sa na konkrétne čísla.

Jazdiť menej, platiť viac

Ak si človek kupuje auto, bez ohľadu na jeho obstarávaciu cenu a kategóriu, chce v ideálnom prípade jazdiť čo najviac za čo najmenej peňazí. Vo svete elektromobilov je to trochu inak. Ich predajná cena je poriadne vysoká a ich majitelia ich využívajú menej. O koľko? To nám priniesol portál iseecars.com.Zdroj foto: iseecars.com

Konkrétne sa jednalo o vzorku z USA. Teda, vzorku, išlo o poriadne veľkú testovaciu skupinu, portál zhromaždil informácie o viac ako 860 000 jazdených vozidlách, ktoré potom vyhodnoti. Zobrali do úvahy 3 ročné jazdené autá a pozreli sa na ich nájazdy. Autá s bežnými spaľovacími motormi prešli ročne v priemere 20 532 km, elektromobily iba 14 479 km! A to zobrali do úvahy aj Tesly, ktoré sú v USA pochopiteľne najpredávanejšie a ľudia s nimi jazdia najviac. Ak by sme z rebríčka Tesly celkom odstránili, priemerný nájazd elektromobilov okrem Tesiel je len 10 813 km ročne, teda približne polovica oproti spaľovacím autám! Aby toho nebolo málo, elektromobily sú v porovnaní so spaľovacími autami o 47 % drahšie. Takže majitelia elektromobilov za svoje autá zaplatia v priemere o polovicu viac a jazdia s nimi o polovicu menej! Okrem toho tu máme omnoho vyššie riziko ekonomicky likvidačnej opravy, hlavne v podobe strašiaka menom výmena batérie. Naozaj teda elektromobilom patrí budúcnosť?

Zdroj: iseecars.com

Zdroj foto: iseecars.com

 

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / S elektromobilmi jazdíme menej, platíme za ne viac!