Turecko bude mať novú automobilku, má v tom prsty štát

V Turecku sa aktuálne vyrába niekoľko modelov vozidiel. S oje fabriky tam majú automobilky z Ázie, aj z Európy. Ale vlastná produkcia autentických motorových vozidiel nejako zaostávala. Preto v minulom desaťročí oznámil turecký prezident Erdoğan vznik samostatnej tureckej automobilky.

Nový výrobca, teda konzorcium, ktoré sa bude zúčastňovať procesu, má meno TOGG. Je to skratka ku Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş. Na vzniku sa podielali spoločnosti Anadolu Group, BMC Turkey, Kök Group, Turkcell a Zorlu Holding. Zastrešovať ich bude združenie obchodných komôr Turecka. Takže automobilka bude mať aj štátne prvky. Jednotlivé spoločnosti budú mať po 19 percent, združenie komôr bude mať zvyšných 5 percent.

Foto: TOGG

Na výrobu vznikne úplne nová fabrika s investíciou 22 miliárd tureckých lír. To je v prepočte približne 3,3 miliardy eur. Pozemky nie sú problém. V okolí mesta Gemlik ich má turecký štát dosť. Tie konkrétne, na ktorých bude stáť boli armádne. Miesto je zvolené dosť strategicky, lebo je z neho ľahký dosah do zón voľného obchodu, ale hlavne je blízko naozaj veľký prístav. Keď sa fabrika naozaj rozbehne, tak ponúkne miesto až pre 4400 zamestnancov.

Samotné automobily zatiaľ existujú vo forme konceptov, ktoré znova ukázal sám prezident. Na odhalení predviedol SUV a sedan. SUV bude prvým, ktoré sa dostane do sériovej produkcie v roku 2022 a sedan ho bude nasledovať v roku 2024. Do roku 2030 je plán mať ešte v C segmente (nižšia stredná trieda), okrem konceptov, aj hatcbhack a MPV. Plus má pribudnúť malý hatchback segmentu B.

Foto: TOGG

Vývoj motorov nebude až taký nutný, spaľovacie agregáty tieto vozidlá mať nebudú. Všetky budú elektrické. Debutujúce C-SUV ako koncept je prvým, ktoré sa začne vyrábať. Rok 2022 je celkom odvážne tvrdenie, nakoľko ešte fabrika ani nestojí.

Samotné auto dostalo kabát od Pininfarinu, čo je okamžite vidieť a predná maska trochu pripomína Kodiaq od Škody. Moderný vzhľad s formou, ktorú má aj Ford Edge pokračuje aj do interiéru, kde je veľa rôznych displejov. Ovládanie informačno-zábavného systému bude možné aj kolieskom podobným ako má aj BMW.

Základná verzia, ktorá bude mať menšiu batériu so zatiaľ neurčenou kapacitou, ponúkne dojazd 300 kilometrov. Väčší balík batérií dosiahne dojazd až 500 kilometrov. Prestavitelia značky hovoria o nabití na 80 percent v priebehu 30 minút. TOGG ponúkne záruku na batérie až 8 rokov.

Foto: TOGG

Ponuka bude obsahovať aj dve výkonové verzie. Slabšia s jediným motorom vzadu prinesie 150 kW (204 k) a na stovku sa dostane za 7,6 sekundy. Dvojmotorová verzia s pohonom všetkých kolies bude mať dvojnásobok výkonu, čo znamená 300 kW (408 k). Stovku zvládne za 4,8 sekundy. Automobilka zatiaľ oznámila podporu druhého stupňa autonómnej jazdy, ale vraj nie je problém posunpúť to až na tretí stupeň. Základom druhého stupňa bude Slow Traffic Pilot, čiže samostatná jazda v kolónach kombinujúca adaptívny tempomat a automatické udržiavanie v pruhoch.

Vďaka prepojiteľnosti sa automobily TOGG budú sami aktualizovať bez nutnosti pripojenia na lokálnu sieť. Teória hovorí aj o možnosti ovládať prvky v iných smart zariadeniach. V tlačových správach figuroval názov Smart home. To by mohlo znamenať, že cez aplikáciu bude možné nastavovať teplotu doma a napríklad aj zapnúť svetlá.

Foto: TOGG

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: TOGG

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Turecko bude mať novú automobilku, má v tom prsty štát