Hyundai predstavil svetu nový crossover, KONA prináša čerstvý vietor

Hyundai nie je v segmente SUV žiadnym nováčikom. Nový model Kona môžeme do radu existujúcich vozidiel zaradiť hneď pod Tucson.   

Kona prekvapuje nielen svojim zovňajškom, ale aj tým, čo prináša. Rátať v ňom môžeme aj s pohonom 4x4.

Základ auta tvorí platforma pre SUV-čka. Dĺžku má 4165 mm, šírku 1800 mm a výšku 1550 mm. Je teda o niečo kratší, užší a menší ako Tucson. Svetlá výška 170 mm je dôkazom, že hovoríme o triede SUV a crossover.

Predná maska je asi to jediné, čo pripomína Hyundai. Celý ďalší dizajn je úplne nový. Pri pohľade na auto si, ale dovolíme tvrdiť, že dizajnéri akoby inšpiráciu hľadali v Citroëne a v Mazde.

Kona dostane niekoľko motorov. Základným je preplňovaný 3-valec 1,0 T-GDI (88 kW) s priamym vstrekovaním paliva. So 6-stupňovým manuálom a predným náhonom. Výkonnejšou jednotkou je 4-valec 1,6 T-GDI s výkonom 130 kW.  Ten je spojený s pohonom oboch náprav AWD a so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou 7DCT. Hyundai si stojí za tým, že nová prevodovka v režimoch Normal alebo Sport šetrí v porovnaní so starším automatom s hydrodynamickým meničom 20 % paliva a akceleráciu zlepšuje o 10 %.

Naftové motory prídu do ponuky až v lete v roku 2018. Pripravené sú 4-valce 1,6 CRDi s výkonom 85 alebo 100 kW. Slabší je kombinovaný s predným náhonom a 6-stupňovým manuálom. Silnejší dostane štandardne 7-stupňovú dvojspojku a pohon 4×4.

Nový crossover Kona uvidíme v Európe, pravdepodobne až po výstavnej premiére na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

Zdroj: Autobazar.SK, YouTube

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Hyundai predstavil svetu nový crossover, KONA prináša čerstv...