Po Marse by mal jazdiť 8 metrový nákladiak, vyzerá ako zo sci-fi filmov

V Kennedyho vesmírnom centre v Amerike na podujatí „Summer of Mars“ predstavili koncept vozidla, ktoré by malo brázdiť Mars.  

Ak ste čakali nejaké strohé malé vozidielko striebornej farby, ktoré skôr pripomína buginu alebo  štvorkolku, asi vás sklameme. Koncept Mars roveru váži 2268 kg, vysoký je cez 3 metre, dlhý 8 a pol metra a šírku má skoro 4 metre. Každé z kolies má samostatné zavesenie. Celá stavba a konštrukcia je prispôsobená, aby zvládla skalnatú a piesočnú červenú planétu. Pri výrobe konceptu samotná NASA asistovala len okrajovo, šlo o projekt súkromného investora.

Konkrétne auto na videu sa nikdy na Mars nedostane. Bude súčasťou vzdelávacích projektov.

Napriek tomu ho tvorcovia vyrábali, ako plnohodnotné vozidlo pre vesmírnu misiu. Nie je len vozíkom pre 4 kozmonautov, ktorí zbierajú vzorky a nie je ani statickým laboratóriom. Predstavené auto je spojenie oboch funkcií. Kabína je plnohodnotným a autonómnym priestorom, z ktorého môžu kozmonauti vystupovať von. Zadná časť je plnohodnotné laboratórium. Obe môžu pracovať súčasne aj oddelene.

A keď už sa na ten Mars nechystá, radi vyslovujeme túžbu vyskúšať si ho na slovenských cestách, miestami povrch Marsu pripomínajú.

Zdroj: Autobazar.SK, YouTube

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Po Marse by mal jazdiť 8 metrový nákladiak, vyzerá ako zo sc...