S touto vecou nemusíte meniť olej 200 000 kilometrov

Pravidelné výmeny motorového oleja patria medzi základné body údržby auta.  

To znamená, že si olej vymeníte alebo dáte vymeniť, a to de facto so sebou prináša nutnosť kúpy oleja a filtra, plus zaplatiť prácu a prípadné zlikvidovanie použitého oleja. Na celom svete to znamená milióny litrov oleja nového a zároveň oleja použitého. Nemecká firma RobinOne prišla s riešením. Malé zariadenie, ktoré olej už v aute používaný prefiltruje a prečistí. Potom je možné ten istý olej opäť používať až do odjazdenia 200 000 kilometrov. Znie to jednoducho a priam neuveriteľne.

Ako to funguje?

Princíp fungovania krabičky je v tom, že olej preženie cez špeciálny filter, ktorý ho zbaví kontaminácie, nečistôt a vyčistí ho. Pokiaľ jazdíte v meste, interval prečistenia je každých 10 000 km a ak jazdíte dlhé trasy, tak 20 000 km.

S touto vecou nemusíte meniť olej 200 000 kilometrov

Ako sa používa?

Pripojíte prístroj na autobatériu, do trubičky pre mierku oleja vsuniete červenú saciu hadičku, ktorá bude nasávať použitý olej a do dolievajúceho otvoru dáte zelenú výstupnú hadičku. Potom krabičku zapnete a necháte pracovať niekoľko minút. Konkrétny čas závisí od množstva oleja.

Kto vyčistí samotný prístroj?

Pochopiteľne aj filter v prístroji má svoju životnosť. Vydržať by mal 20 výmen. Ak ho používate pri jednom type oleja len pre jedno auto, stačí vám jeden filter. Ak máte rôzne autá s rôznymi motormi a olejmi, pre každé auto by ste mali mať jeden filter.

Problémy

Na scénu prichádza prvý problém. Olejový filter je nutné meniť pri každej výmene oleja. Výrobcovia zázračnej krabičky tvrdia, že stačí filter vymeniť každých 60 000 km. Olejové filtre sú stavané na 20 000 km. Odporúčame preto vymeniť olejový filter pri každej filtrácii. To so sebou nesie vypustenie oleja do nádoby. Je to prácnejšie. Saciu trubičku pri následnej filtrácii nedáte do otvoru po mierke oleja, ale priamo do nádoby so starým olejom.

Ďalší problém je ohľadom aditív ktoré sú v olejoch. Olej po filtrácii bude čistý, ale stále starý a použitý. Aditíva sa zrejme pri prečistení neobnovia. V každom prípade čo sa týka aditív, RobinOne zatiaľ na túto tému odpoveď nedal.

S touto vecou nemusíte meniť olej 200 000 kilometrov

Ušetrím?

Okrem ekológie používanie tohto prístroja má mať aj finančné výhody. Posúdenie necháme na vás. Prístroj stojí približne 270 eur. Nový filter do prístroja stojí asi 35 eur. Teraz si to porovnajte s cenou výmeny oleja, ktorú platíte v servise.

Bude sa to motoru páčiť?

Prístroj samotný budete pravdepodobne vlastniť dlhšie ako auto. Navyše ho môžete použiť pre akýkoľvek štvortaktný motor (kosačka, záhradný traktor...). Motoru sa takáto recyklácia oleja nemusí páčiť. Je možné, že ušetrené peniaze za výmeny oleja budete musieť vraziť do opráv motora alebo jeho súčastí.

Zdroj: Autobazar.SK, YouTube, RobinOne

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / S touto vecou nemusíte meniť olej 200 000 kilometrov