Študentky vynašli malý zázrak, ktorý vám ukáže, kedy nenafúkate

Spoliehate sa po ťažkej noci častokrát na to, že snáď už nenafúkate? Alebo počúvate dopravný servis a dúfate, že nestretnete hliadku? Je tu nové a lacné riešenie!

Alkohol za volant nepatrí a denne sa o tom presviedčame. Napriek tomu, stále existujú ľudia, ktorí si za volant sadnú aj s nejakým tým promile. V niektorých krajinách je dokonca povolené sadnúť si za volant po pohári vína, či piva. Tolerancia promile však niektorých nabáda vypiť aj viac, pričom nemusia vedieť odhadnúť správnu mieru, kedy za volant sadnúť a kedy nie.

Možno aj to inšpirovalo dve americké študentky, ktoré vyvinuli mikročip s názvom SafeStamp. Šikovná vecička v podobe malej nálepky funguje na podobnom princípe, aký sa používa pri diabetických testoch obsahu cukru v krvi. SafeStamp pripomína skôr dočasné tetovanie a vysiela slabé elektromagnetické výboje, ktoré z potu priťahujú opačne nabité ióny. Tým dokáže zmerať obsah alkoholu v krvi, ktorý pri prekročení limitu rozžiari dočasnú tetovačku na modro. Vtedy by ste už teda šoférovať nemali.

Vďaka jednoduchej technológií je cena za bezpečnosť skutočne symbolická - len necelý dolár (89 centov) a čoskoro sa možno začne predávať pri vstupoch na diskotéky. Samozrejme zatiaľ len v Amerike a neskôr možno v krajinách, kde je povolené sadnúť za volant aj s nejakým tým promile. Možno aj na Slovensku by sa ujal podobný nápad, avšak určite by bol skôr využívaný v ranných či dopoludňajších hodinách po ťažkom večeri.

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Video: Youtube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Študentky vynašli malý zázrak, ktorý vám ukáže, kedy nenafúk...