Bude Audi jazdiť na vodu?

Neuveriteľné sa stane skutočnosťou a zelený sen bude splnený! Automobilka Audi v spolupráci s nemeckou energetickou spoločnosťou Sunfire vyvinuli syntetickú naftu z vody a CO2, ktorá môže byť palivom do automobilov. Budeme jazdiť na vodu, za lacno a ešte aj chrániť planétu?

Bude Audi jazdiť na vodu?

Proces vytvárania e-dieselu je založený na zahriatí vody na teplotu 800°C, čím sa premení na paru. Vďaka vysokej teplote elektrolýza rozoberie paru na kyslík a vodík, pričom atóm vodíka v kombinácií s oxidom uhličitým z atmosféry, vysokým teplom a tlakom syntetizuje zmes na kvapalinu známu ako modrú ropu. Toto Audi nazýva e-diesel. Zmiešava sa s tradičnou motorovou naftou a môže byť skutočne použité ako samostatné palivo. Bezsírne a čistejšie než štandardná nafta!

Prvých 5 litrov novej pohonnej hmoty bolo použitých do nádrže Audi A8 3,0 TDI, ktoré bolo určené na výskum. Ak by sa e-diesel zaviedol do produkcie, náklady spotrebiteľov v Európe by boli porovnateľné s cenou klasickej nafty (cca 1,50€ / l). E-diesel však nie je jediné syntetické palivo, ktoré spoločnosť Audi vyvíja. Taktiež spolupracuje so spoločnosťou, ktorá produkuje stlačený zemný plyn, ktorý poháňa v CNG Audi A3 g-Tron. Nová éra pohonných látok sa tak pomaly stáva realitou.

Bude Audi jazdiť na vodu?

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Foto: Autobazar.SK, audi-mediaservices.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Bude Audi jazdiť na vodu?