Pneumatiky budúcnosti vyrábajú elektrinu a prispôsobujú svoj tvar vozovke

85. autosalón v Ženeve sa nesie v štýle moderného dizajnu, zlepšovákov a zaujímavostí. Nie je to len o predstavovaní automobilových noviniek, ale aj o ich doplnkoch. Spoločnosť Goodyear prekvapila  dvoma zaujímavými kúskami.

Pneumatiky sú súčasťou každého auta a tentokrát z nich bude ešte viac osohu ako doteraz. Goodyear predstavil úplne nový koncept pneumatík, ktoré by mohli zmeniť budúcnosť spotreby automobilov. Prvým konceptom je BH-03, ktorý prevádza tepelnú energiu na elektrickú. Druhá funkcia využíva piezoelektrický materiál, ktorý prevádza ohýbanie pneumatiky na elektrický impulz. Že neuveriteľné? Dokonca až tak, že svoj patent a ani detaily fungovania vôbec neprezradili. Vieme len toľko, že elektrická energia vzniká nielen tým, že vozidlo je v pohybe, ale aj tým, že naň svieti slnko.

Druhým zaujímavým konceptom pneumatík budúcnosti je Triple Tube. Jeho úlohou je zmena plochy pri dotyku s asfaltom. Vďaka trom režimom, v ktorých pracuje, môže znížiť odpor plášťa, tlak centrálnej a vnútornej trubice pre lepšiu priľnavosť k vozovke pri zákrutách a zníženie tlaku vo vonkajších trubiciach pri mokrej vozovke, čo vás ochráni proti akvaplanningu. Pri každom z režimov je tlak aj veľkosť styčnej plochy dokonale uspôsobená na aktuálnu situáciu pri jazde na vozovke.

 Takto vyzerajú pneumatiky budúcnosti:

 

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Video: Youtube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Pneumatiky budúcnosti vyrábajú elektrinu a prispôsobujú svoj...