Futuristický Mercedes F 015 jazdí aj bez šoféra

Koncepty autonómnych vozidiel sú síce ešte stále hudbou budúcnosti, no už nie až tak vzdialenou. Mercedes predstavil futuristický koncept autonómneho vozidla pod názvom Mercedes F 015 Luxury in Motion. Podľa slov riaditeľa Dietera Zetsche je to doslova "mobilný životný priestor. 

 

Autonómny automobil vyzerá akoby bol vyrobený pre sci-fi film z roku 2030. Žeby budúca hviezda automobilového neba? Na prvý pohľad obrovská slza, ktorá má vďaka svoju tvaru zaručene dobrú aerodynamiku. Celá karoséria je vyrobená z plastu spevneného uhlíkovými vláknami. Prednú masku zdobí celý rad LED svetiel s logom, ktoré menia farby počas módu riadenia auta. Masívne dvere sa otvárajú v 90° stupňovom uhle a keďže sú oproti sebe, B-stĺpik úplne absentuje. Keď nastúpite, budete sa cítiť ako v salóniku. Počas autonómneho módu sa predné sedadlá dajú úplne otočiť a celá posádka sedí tvárou v tvár. Počas normálneho šoférovania vás môže prekvapiť obdĺžnikový volant pre manuálne ovládanie. Palubnú dosku zdobí až 6 displayov, ktoré sa dajú ovládať gestami, očným kontaktom alebo dotykom obrazoviek s vysokým rozlíšením. Fyzicky tu nie sú žiadne tlačidlá.

 

Vodíkové palivové články sú budúcnosťou dopravy a dokazuje to aj samotný model Mercedes F 015. Hybridné vozidlo s vodíkovým ústrojenstvom a dvomi elektromotormi dokáže vydupať až 268 koní a na elektre prejde až 200 km. Celkový dojazd má však až 1100 km. 

 

Zdá sa, že inteligentné vozidlá začínajú byť realitou. Viete si predstaviť, že vás vaše auto odvezie samé, bez toho, aby ste dávali pozor na cestu?

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Video: Youtube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Futuristický Mercedes F 015 jazdí aj bez šoféra