Prvý Batmobile z roku 1963 sa predal v aukcií za lacný peniaz!

Prvý originálny Batmobile z roku 1963 bol predaný v aukcií! Tento model však vyniesol len zlomok sumy, ktorá bola zaplatená za repliku použitú v seriáli o Batmanovi v 60. rokoch.   

 

Forrest Robinson, fanúšik komixov o Batmanovi, vyrábal na zákazku Oldsmobile 88 s raketovým pohonom 324 z roku 1956. Ten sa mal podobať na vozidlo zobrazované v DC Batman komixoch z rokov 1940 a 1950. A to sa mu aj podarilo. Po troch rokoch tvrdej práce vyšiel v roku 1963 na svetlo sveta prvý originálny Batmobile. Tento bol vyrobený ešte predtým, než sa začalo stavať auto, ktorého výrobu zastrešoval George Barris pre televízny seriál "Batman". Vysielala ho televízia ABC až 3 sezóny a tým získal obrovskú popularitu.

Televízny Batmobile však z toho pôvodného urobil obrovskú senzáciu. Robinson ho prenajal spoločnosti DC Comics a dal im licenciu na jeho používanie. Obľúbené bolo najmä u turistov, pričom jazdilo hlavne na východnom pobreží. Neskôr bolo auto Robinsonovi vrátené, ten ho predal a jeho znovuobjavenie prišlo na poli v New Hampshire v roku 2008. Bolo zhrdzavené a podpísal sa na ňom aj zub času.

Auto však svoju slávu nestratilo, bolo zreštaurované a opravené spoločnosťou, ktorá sa zaoberá unikátnymi vintage kúskami. Tento stratený kus popkultúry a Ameriky sa dostal na aukciu, v ktorej bol predaný za zlomok ceny televízneho Batmobilu, za ktorý jeho nový majiteľ v roku 2013 zaplatil 4,2 milióna dolárov. Hodnota úplne prvého Batmobilu sa vyšplhala "len" na 137 000 dolárov. Čo poviete, zaslúži si viac?

 Zdroj:

Text: Autobazar.SK, uk.reuters.com

Video: Youtube.com

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Prvý Batmobile z roku 1963 sa predal v aukcií za lacný penia...