Nissan odhalil koncept zmrzlinárskeho auta s nulovými emisiami

Nissan spojil sily so škótskou spoločnosťou Mackie‘s of Scotland, výrobcom zmrzliny, ktorý dodáva energiu svojej rodinnej mliečnej farme z obnoviteľných zdrojov – vetra a slnka. Projekt ukazuje, ako prístup „z oblohy k zmrzline“ dokáže odstrániť závislosť na fosílnych palivách z každej fázy procesu výroby a predaja zmrzliny.

Väčšina zmrzlinárskych áut, najmä staršie modely, má naftové motory, ktoré neustále bežia, aby poháňali chladiace zariadenie. Tieto motory bežiace na voľnobeh produkujú škodlivé emisie vrátane čierneho uhlíka. Niektoré obce a mestá v Spojenom kráľovstve sa teraz chystajú zakázať tieto vozidlá alebo im udeľovať pokuty. Koncept Nissanu predstavuje potenciálne riešenie pre predajcov, ktorí chcú znížiť svoju uhlíkovú stopu a poskytnúť svojím zákazníkom lepší zážitok.

Zmrzlinárske auto NissanZdroj: Nissan

Prototyp dodávky je založený na modeli e-NV200, 100 % elektrickom ľahkom úžitkovom vozidle značky Nissan. Koncept je funkčnou ukážkou elektrického ekosystému značky Nissan, ktorá kombinuje pohon s nulovými emisiami, opätovné využitie batérie na ukladanie energie a generovanie obnoviteľnej solárnej energie.

Kalyana Sivagnanam, generálny riaditeľ spoločnosti Nissan Motor (GB) Ltd. uviedol: „Zmrzlina je obľúbená na celom svete, no spotrebitelia čoraz viac dbajú na vplyv výroby takýchto pochúťok na životné prostredie a na spôsob „poslednej fázy“ ich doručenia k nám.

Zmrzlinárske auto NissanZdroj: Nissan

Tento projekt je dokonalou ukážkou stratégie Nissan Inteligent Mobility, ktorá zužitkováva viac než desaťročie skúseností s elektromobilmi a pokrokov v oblasti technológií batérií, aby vytvorila čistejšie riešenia pre energiu na cestách. Spôsobmi, ktoré zákazníci neočakávajú.

Zatiaľ čo motor dodávky poháňa 40 kWh batéria, jej zmrzlinárske vybavenie vrátane prístroja na točenie, mraziacej zásuvky a chladničky na nápoje poháňa čerstvo odhalené riešenie Nissan Energy ROAM, ktoré sa dostane do predaja na konci roka 2019.

ROAM je prenosná batéria navrhnutá pre profesionálne aj voľnočasové využitie, ktorá využíva lítium-iónové články znova získané z elektromobilov značky Nissan prvej generácie (vyrábaných od roku 2010). Umožňuje to udržateľné opätovné využitie batérií elektromobilov Nissan.

Zmrzlinárske auto NissanZdroj: Nissan

Karin Hayhowová, marketingová riaditeľka spoločnosti Mackie‘s of Scotland, uviedla: „S radosťou sme so spoločnosťou Nissan pracovali na tomto projekte, pretože sa dokonale dopĺňa s našou víziou dosiahnuť trvalú udržateľnosť využitím obnoviteľnej energie a eliminovať fosílne palivá na ceste ‚z oblohy k zmrzline‘.

V spoločnosti Mackie‘s sme už presedlali zo závislosti na fosílnych palivách na čistú, obnoviteľnú energiu. V súčasnosti exportujeme 4,5-krát viac energie do štátnej siete, než jej spotrebovávame. Tento rok sa ešte viac priblížime k našej vízii inštalácie inovatívneho nového systému chladenia s nízkou závislosťou od uhlíka. Sme hrdí na to, že sme ‚výrobca zmrzliny‘, ktorý pozitívne vplýva na klímu.“

 

Nissan e-NV200 Ice Cream Van: Detaily

Model e-NV200 má pri použití výhradne elektrického pohonu dojazd 200 kilometrov (WLTP, kombinované) na jedno nabitie. Dve jednotky Nissan Energy ROAM majú kombinovanú úložnú kapacitu 1,4 kWh a dokážu poskytnúť výkon až 1 kW. Je možné ich nabíjať z 230 V elektrickej siete (plné dobitie trvá asi hodinu) alebo z poľa solárnych panelov na streche dodávky (na úplné nabitie sú potrebné 2 až 4 hodiny*).

Koncept prichádza s niekoľkými novými prístupmi k zmrzlinárskemu autu. Zmrzlina sa podáva cez okienko, ktoré sa otvára na bočnej strane vozidla, pričom zmrzlinár vydávajúci zmrzlinu stoji vedľa dodávky. Je tak bližšie k zákazníkovi namiesto toho, aby ich oddeľoval zvýšený pult.

Za zmrzlinu je možné platiť hotovosťou, no tiež bezkontaktnou platobnou kartou a platbami smartfónom pomocou „dotykového“ panela umiestneného na bočnej strane dodávky.

Namiesto reproduktorov, ktoré prehrávajú melódiu na prilákanie zákazníkov (táto funkcia sa nie vždy teší obľube u rodičov), má koncept inteligentné tlačidlo, ktoré vytvorí tweet s presnou polohou dodávky s využitím globálnej adresovacej služby What3Words. What3Words delí celý svet na miesta s rozmermi 3 x 3 metre, pričom každé má jedinečnú trojslovnú adresu, napríklad ///trendy.angel.define je miesto na nábreží mesta Brighton & Hove v Spojenom kráľovstve.  Znamená to, že zákazníci môžu jednoducho zistiť presnú polohu dodávky v parku alebo na nábreží, pri ktorých by štandardná adresa s ulicou nefungovala.

Vďaka obojsmernej schopnosti nabíjania modelu e-NV200 si majitelia môžu dokonca zaistiť príjem počas zimy, keď sa dodávka nepoužíva tak často.

Pomocou nabíjačky V2G (vozidlo-sieť) sa batéria modelu e-NV200 môže použiť na uchovávanie nadbytočnej energie zo štátnej siete (napríklad obnoviteľnej energie získanej z vetra alebo slnka) a následne ju v prípade potreby dodať do siete. Táto technológia dokáže pomôcť s vyrovnávaním výkyvov v požiadavkách na energiu v rámci krajiny, ako aj poskytnúť vlastníkom elektromobilov ďalšie príjmy z vozidla, keď sa nepoužíva na jazdenie.

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nissan odhalil koncept zmrzlinárskeho auta s nulovými emisia...