Fyzické tlačidlá sa stali bezpečnostným prvkom!

Svet automobilov a technológií sa neustále vyvíja. je to pochopiteľné, ani dnes už so sebou nenosíme telefóny s tlačidlami. Dotykové obrazovky telefónov postupne naberajú rozmery tabletov spred niekoľkých rokov. Na dotykové ovládanie sme už zvyknutí, je pohodlné a efektívne. Lenže to, čo prefektne funguje vo svete mobilov tak nemusí fungovať aj v autách. To si výrobcovia očividne celkom nemyslia. Aj preto máme v autách čoraz viac funkcií, ktoré na ovládanie používajú len dotykové obrazovky. Klasické tlačidlá sú už zriedkavé, no je tu nádej na zlepšenie.

Návrat doby tlačidlovej?

Určite to pri moderných autách poznáte. Chcete nastaviť nejakú funkciu, ku ktorej sa dostanete len cez niekoľko krokov v menu. Nie je to pohodlné, dokonca ani bezpečné. Predstavte si, že uháňate po neznámej časti diaľnice a musíte na obrazovke hľadať čo kde stlačiť. Je to určite nebezpečné, no vyzerá to tak, že nám svitá nová nádej. Portál thetimes.co.uk infromoval o tom, že asociácia Euro NCAP začne považovať klasické fyzické tlačidlá za bezpečnostný prvok.Zdroj foto: thetimes.co.uk

Je zaujímavé, že za volantom sú zakázané telefóny, dokonca aj ich držanie v ruke, no hľadanie hocičoho v menu na dotykovom displeji auta je v poriadku. Mnoho automobiliek ide v interiéroch trendom minimalizmu a snažia sa dostať fyzické tlačidlá z automobilov takmer úplne. Už aj v bežných vozidlách nájdete v lepšom prípade fyzické ovládanie len tých kľúčových funkcií, ak chcete niečo podrobnejšie, napríklad nastaviť si smer prúdenia klimatizácie, musíte ísť do menu. Pri prémiovejších modeloch je to mnoho krát ešte horšie, dotykom sa ovláda takmer všetko. A ak nie na obrazovke, tak dotykové sú plochy samotných tlačidiel. Tie je však tiež náročné po pamäti nahmatať, klasické fyzické ovládacie prvky jednoznačne vedú. Aj preto sa organizácia Euro NCAP, ktorá hodnotí bezpečnosť automobilov, rozhodla považovať od roku 2026 prítomnosť fyzických tlačidiel za bezpečnostný prvok. Pokiaľ bude chcieť mať nejaké auto 5 hviezdičiek, budú tu musieť byť fyzické tlačidlá pre 5 hlavných funkcií. Ovládanie smeroviek, ovládanie výstražných svetiel, ovládanie stieračov, aktivácia núdzového volania a zapínanie klaksónu. Iste, tieto veci má mnoho áut vo forme fyzických tlačidiel dodnes, nú sú aj značky, ktoré aj v týchto prípadoch experimentujú s prítomnosťou dotykového ovládania. Bolo by super mať všede dotykové ovládanie audia, prelaďovanie staníc, posúvanie pesničiek či ovládanie hlasitosti sú jedny z najčastejšie používaných v každom aute, rovnako aj klimatizácia pri ovládaní dotykom nie je práve najkomfortnejšou možnosťou, ale aj tento krok sa dá hodnotiť kladne. Nijako to síce značkám neprikazuje, no 5 hviezdičkové hodnotenie z Euro NCAP má pre marketing toho ktorého auta stále významnú váhu.

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Fyzické tlačidlá sa stali bezpečnostným prvkom!