Stará Toyota Land Cruiser J70 dostane nový motor

Automobilka Toyota vyrába ešte stále auto, ktoré by ste nepredpokladali, že bude aktuálne v jej portfóliu. Na niektorých trhoch predvádza, že model Land Cruiser J70 ešte neodchádza do dôchodku a blíži sa ku štyridsiatemu roku svojej životnej cesty. Je to obľúbené auto v Afrike, ale aj na Blízkom východe a v Ázii. Preto prechádza kontinuálnymi zmenami na vylepšenie. Aktuálne sa dostáva na trh s novým motorom.

Kým doteraz, a vlastne ostatných niekoľko desiatok rokov, boli v ponuke hlavne veľké motory, konkrétne v minulom modelovom roku to bol výhradne 4,5-litrový osemvalec na naftu s prepĺňaním, teraz pribudne novinka. Novinka to je ale iba v tomto modeli, lebo podobný motor má európsky Land Cruiser, ale aj Hilux. Bude to štvorvalec s objemom 2,8 litra. Práve štvorvalce Land Cruiser tejto verzie, J70, opustil už v roku 1991.


Foto: Toyota

Toto vozidlo je v ponuke ako pick-up, ale aj SUV a ďalším dôležitým trhom je Austrália. Zaujímavý fakt prichádza práve z tohto kontinentu, lebo dopyt po aute je tak veľký, že objednávkové formuláre sa znova otvoria až koncom tohto roka po viac ako roku. Očakáva sa, že nový štvorvalec, ktorý je priamo z Hiluxu bude mať objem rovnaký, ale je otázne, aký bude mať výkon. Odhad je medzi 150 a 165 kW (204-225 k) a krútiaci moment medzi 420 a 550 Nm. Je to vlastne porovnateľný výkon ako ponúka osemvalec. Aj krútiaci moment je veľmi podobný.


Foto: Toyota

Výraznou výhodou štvorvalca bude určite lepšia spotreba a nižšie emisie. Áno, aj toto musí extrémny model riešiť. Ďalšou novinkou by mohlo byť, že okrem štvorvalca sa do Land Cruiseru J70 dostane aj automatická prevodovka. Bolo by to prvýkrát od roku 1990. Ďalšie novinky sú vo forme technológií. Nový informačno-zábavný systém prinesie drôtové pripojenie Apple CarPlay a Android Auto. Do nového modelového roku vozidlo tiež vstúpi s trochu zmeneným interiérom.

Tento 2,8-litrový motor v pôvodných modeloch, čiže európskom Land Cruiseri a Hiluxe môže v blízkej dobe dostať mild hybrid, ale je otázka, či ho dostane aj táto staronová verzia Land Cruiser J70. Automobilka predsa neplánuje toto vozidlo poslať do dôchodku, keď ma takú veľkú základňu zákazníkov.


Foto: Toyota

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Toyota

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Stará Toyota Land Cruiser J70 dostane nový motor