S Morganom na pláž? Aj to je možné

Britský malosériových výrobca Morgan pripravil jednu extrémnu špecialitu. Po štandardných modeloch využívajúcich zväčša motory BMW ukázal novú alternatívu v možnostiach konštruktérov. Je ňou model Plus Four, čo znamená, že štvorvalec, ale prevedenie je trochu iné ako sme zvyknutí.

Nová verzia s označením Spiaggina je vozidlom, ktoré je plážovo zamerané. Áno, čítate správne, niečo ako plážová bugina, ale od Morganu, už s kovovým podvozkom, nie s dreveným, ktorý Morgan ešte donedávna využíval.


Foto: Morgan

Najvýraznejšiu zmenou je altánok, ktorý má formu prístrešku nad zadnou účasťou pre pasažierov. Tento diel je vyrobený ručne z hliníka. Vyklápa sa smerom nahor ako krídla a sekunduje mu špeciálne kožené čalúnenie a vyvýšené dve sedadlá.


Foto: Morgan

Automobilka využíva rovnaký materiál kože nielen pre sedačky, ale aj pre čalúnenie stropných častí a berie si inšpiráciu z historických kúskov s označením Spiaggina. Morgan kožu a hliník vyvážil použitím tíkového dreva vo veľkej miere v interiéri. Zadné sedadlá sa dajú sklopiť do roviny a vytvoria akýsi lodný priestor s korkovými prvkami zabraňujúcimi pohybu rôznych nutných plážových doplnkov, sedačiek, košíkov s piknikovými nevyhnutnosťami a inými dôležitými a nevyhnutnými prvkami vybavenia.


Foto: Morgan

Morgan toto vozidlo dokončil už v roku 2022, ale ukázal ho až teraz. Je to celkom zaujímavý prístup, lebo pre rok 2023 automobilka vylepšila model Plus Four, vďaka čomu prichádza nový interiér a doplnkový držiak nápojov, prípadne lepšie ozvučenie od firmy Sennheiser. Pri modernizácii automobilka priniesla aj nové tlmiče a komponenty uložení, ale aj elektronický stabilizačný systém, airbagy, či dokonca priečinok pred spolujazdcom. Pre tento jednokusový špeciál však netreba nič z toho.


Foto: Morgan

Pod prednou kapotou Morganu Plus Four Spiaggina je stále dvojlitrový benzínový radový štvorvalec, ktorý ma výkon 190 kW (258 k). Toto je výkon, ktorý aj špeciálnu verziu dokáže poslať na stovku za približne 5 sekúnd. Je to kvôli nízkej hmotnosti samotného vozidla. Morgan v ostatnej dobe akosi dáva do popredia možnosť individuálneho konfigurovania vozidla, ktoré chce byť niečím podobným ako Bespoke od Rolls-Royce. Je to predsa sekcia, ktorá dokáže ponúknuť najväčšiu pridanú hodnotu pre zákazníka a taktiež dokáže priniesť výrobcovi vyššie finančné ohodnotenia ako v produkt vyrábaný úplne sériovo. Aj keď o celkovej sériovosti je, v prípade Morganu, ťažko hovoriť.


Foto: Morgan

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Morgan

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / S Morganom na pláž? Aj to je možné