Tesla fail - Volant odpadáva počas jazdy

Kontroverzný Elon Musk má ďalší problém. Po prípadoch, kedy majitelia hlásili pokazené Tesly, prichádzajú problémy vodičov s odpadávajúcim volantom.

Áno, aj majster tesár sa utne. Skutočne je možné všetko. Nikto by však nečakal, že dôvodom bude tak triviálne a nepochopiteľné konštrukčné pochybenie. Tesla kvôli hláseniu majiteľov čelí novým vyšetrovaniam. Vodiči sa sťažujú na volant, ktorý odpadáva počas jazdy!

Organizácia NHTSA už eviduje 2 oficiálne nahlásené prípady, kedy sa volant kompletne oddelil od stĺpika riadenia. Vodičovi tak táto až smiešna chyba znemožnila šoférovanie. Tesla nedokáže jazdiť bez volantu a zásahu vodiča do riadenia. Vodič bol nútený zastaviť vozidlo. V jazde už nepokračoval. a úplne znemožnil ovládanie vozidla.

Ak si myslíš, že ide o výnimočné prípady, ktoré sú výsledkom náhodnej súhry okolností, si na omyle. Táto výrobná chyba sa môže podľa úradov  týkať až 120-tisíc áut. To už je poriadne veľké číslo. Tesla nemôže tento problém ignorovať. Správ sú plné médiá. Tesla, ako sa zdá, má skutočne veľké problémy.

Čo spôsobilo odpadnutie volantu? V oboch vozidlách bola chybou upevňovacia skrutka na volante. Nedošlo k jej poškodeniu. Na veľké prekvapenie vo vozidlách úplne chýbala. Kalifornská značka Tesla má okrem toho stále problémy s nehodami počas používania autonómnych funkcií. A továrenských nedostatkov ohrozujúcich bezpečnosť pribúda.

Od januára 2022 už prebehlo 20 servisných akcií. Vyšetrovania ukazujú, že bez akéhokoľvek podozrenia, môže v Tesle jednoducho dôjsť ku kompletnému oddeleniu volantu od stĺpika riadenia. Nebavíme sa o žiadnom estetickom probléme. Treba podotknúť, že sa jedná o mimoriadne nebezpečnú chybu, ktorá môže skončiť tragickou nehodou a smrteľnými zraneniami posádky.

Čo je na prípade skutočne desivé? V jednom z prípadov sa tento závažný problém objavil len 5 dní po prevzatí elektromobilu! Dôvod bol na základe vyšetrovania opäť potvrdený. Volant odpadol kvôli skrutke určenej na upevnenie volantu. NHTSA eviduje ďalšie nahlásenia a pochybenia Tesly, väčšinu iných chýb však je možné vyriešiť prostredníctvom aktualizácie bez potreby návštevy servisu. Aspoň toto je teda dobrá správa.

Posledným prípadom, ktorý rezonoval v médiách v súvislosti s pochybeniami je zrážka Modelu S a zasahujúceho hasičského auta. V krátkom čase to je už o 15. prípad, pri ktorom narazil elektromobil Tesla do vozidla núdzových zložiek so zapnutými majákmi.

Nie sú zverejnené žiadne oficiálne kroky výrobcu. Počet nehôd Tesly začína byť alarmujúci. Problém s narážaním do blikajúcich vozidiel a záchranných zložiek neohrozuje len majiteľov elektromobilov Tesla, ale aj samotných požiarnikov, zdravotníkov či policajtov. Ako hodnotíš pochybenia Tesly? Dokáže ich výrobca odstrániť a zvýšiť tak bezpečnosť Tesly?

Zdroj foto: Prerak & Neha Patel (Twitter)

Zdroj: Prerak & Neha Patel (Twitter)

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Tesla fail - Volant odpadáva počas jazdy