Mitsubishi Minicab i-MIEV je najkrajšia mini elektrododávka

Elektrické dodávky sú budúcnosť, ale hlavne v mestách. Mitsubishi o tom zjavne vie svoje a pripravilo znovuzrodenie vlastného model s názvom Minicab MiEV. Toto malé auto je však geograficky veľmi špecifický obmedzené na domáci japonský trh a možno ešte indonézsky, ktoré vozidlám s familiárnym označením Kei Car prajú. Malé autá sú totiž zvýhodňované daňovo a určite majú výhodu aj ak majú pohon na elektrickú energiu.

Staronový malý elektromobil ukazuje svoju najviac zlatú stránku, lebo využíva výrazné retro prvky a krabicový štýl karosérie. V rohoch sú kolesa, v úplných rohoch svetlá, predný previs nie je viac ako koleso + 10 cm a vzadu koleso + 20 cm. Elektrický model má viacero alternatív. Buď môže mať klasickú verziu pre kľudne aj 4 pasažierov, alebo môžete siahnuť po úžitkovej alternatíve, prípadne malom pick-upe.

Pohonnú sústavu má MiniCab MiEV priamo z rovnomenného modelu Mitsubishi MiEV, ktorý bol jedným z prvých masovo produkovaných elektromobilov na svete a mal bratov vo forme Peugeotu iOn a Citroën C-Zero. Dokonca pri prestavbe malej dodávky nevznikli žiadne ďalšie priestorové nároky na komponenty a tým pádom ostáva rovnako využiteľná ako alternatíva so spaľovacím motorom. Toto malé auto je síce už v predaji od roku 2011, ale tento rok prichádza s jemným oživeným tvarov najmä vo forme iného predného nárazníka a minulý rok v novembri automobilka začala opätovnú výrobu po dočasnom zastavení.

Foto: Mitsubishi

Novinkou je aj, že Mitsubishi bude tento model vyrábať aj mimo Japonska. Bude vznikať v Indonézii a to by znamenalo, že sa tam začne aj predávať. Kapacita fabriky je až 220 000 vozidiel ročne a aktuálne zamestnáva 3300 ľudí. Mitsubishi tu stavia Pajero Sport, Expander a Expander Cross.

No ale naspäť k u MiniCab MiEV. Má motor s výkonom 30 kW (40 k) a krútiacim momentom 196 Nm. To stačí na bežnú mestskú a prímestskú premávku. V ponuke bude s dvomi alternatívami kapacity batérie. Základná bude mať 10,5 kWh a prejde na nabitie 100 km. V optimálnom svete. Väčšia má 16 kWh a má prejsť až 150 km. Môžete sa akokoľvek smiať, toto je výhodná alternatíva pre dopravu v preplnených mestách. Pizzérie? Ideálne. Rozvoz kvetov? Ideál. Krátke transfery medzi jednotlivými miestami? Áno, aj toto je vhodná forma využitia. Pritom nabitie nebude určite trvať nejako zásadne dlho, lebo batérie majú maličkú kapacitu.


Foto: Mitsubishi

Zdroj: Autobazar.sk
Zdroj foto: Mitsubishi

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Mitsubishi Minicab i-MIEV je najkrajšia mini elektrododávka