Fisker sa vracia na trh s elektrickým SUV Ocean

Ak nepoznáte automobilku Fisker, tak to bol prvý výrobca veľkého sedanu s elektrickým pohonom so spaľovacím motorom slúžiacim iba ako generátor. Vozidlo nieslo meno Karma a až taký zásadný úspech nezožalo. Celkom sa blyslo v severskom filme Boj snežného pluhu s mafiou, ale niekoľko kusov po problémoch automobilky dorábali s motormi V8. V súčasnosti tieto autá vyrába nová firma Karma Automotive ako Karma Revero.

Aktuálne sa Fisker vracia na scénu, či skôr oznámil svoj návrat. A nie je to ničím iným ako novým autom. V roku 2021 sa spustí výroba nového modelu Ocean. Je SUV, čo je ešte stále v kurze a tiež je elektromobilom, čo ešte v kurze nejaký čas bude.

Foto: Fisker Automotive

Novinku Fisker predstavil, pod veľmi dlhom naznačovaní a odhaľovaní detailov, na výstave spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Nový crossover s odvážnejšími tvarmi, ako sme pri automobilke zvyknutí, bude tým, ktorý má reštartovať celú firmu.

Nový elektromobil má mohutné blatníky a svojskú masku v prednej časti. Bohaté presklenie ponúkne možnosť režimu California, ktorý otvorí všetky okná, vrátane toho na piatych dverách. Ocean bude mať aj možnosť autonómnej jazdy, avšak bližšie informácie automobilka neuviedla.

Vnútro bude stvárnené podobne ako je teraz v kurze pri elektromobiloch. V strede bude veľký displej, druhý bude pred vodičom. V interiéri budú dve bezdrôtové nabíjačky zariadení a head-up displej. Práve head-up displej prichádza s funkciou, ktorú ešte žiadne iné auto nemalo. Môže zobrazovať texty pesničiek. Vodič tak môže prezentovať svoje karaoke schopnosti počas jazdy.

Foto: Fisker Automotive

Bližšie informácie o aute zatiaľ Fisker neuvádza. Ale mal by mať 80 kWh batériu, vďaka ktorej má prejsť na nabitie až 480 kilometrov. To je dosť odvážne tvrdenie, vzhľadom na fakt, že podobnú veľkosť má aj Mercedes EQC a reálnou vzdialenosťou, ktorá sa dá prejsť je tak 300-350 kilometrov. O výkonoch tiež veľa nevieme, ale zrýchlenie na stovku by malo byť okolo troch sekúnd. Teda jednej z verzií. Na výber budú možnosti pohonu jednej, alebo oboch náprav.

V ponuke sa objaví, zatiaľ v domácom USA, už koncom budúceho roka. To by znamenalo, že vtedy aj spustia výrobu, ale prví zákazníci sa k nemu dostanú až v roku 2022. Základná cena v USA je 37 499 amerických dolárov. S podporami sa dokáže dostať až na 29 999 dolárov. Záujemcovia už teraz môžu zložiť zálohu a potom čakať na svoje nové elektrické spotrebiče. Záloha nie je závratná, je len 250 dolárov. Fisker pred samotným predstavením ponúkne aj 379-dolárový operatívny leasing, ktorý má umožniť až 48-tisíc kilometrov nájazdu ročne. Podľa ceny je jasné, že Ocean bude patriť k tým lacnejším elektromobilom.

Foto: Fisker Automotive

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Fisker Automotive

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Fisker sa vracia na trh s elektrickým SUV Ocean