V ABT si posvietili na osemvalcový Touareg

Volkswagen postupne pridáva do ponuky modelu Touareg ďalšie motory. Po agregátoch V6 na benzín a naftu sa pod obrovskou kapotou objavil aj veľký motor V8 s objemom štyri litre. Vlastne tento model je lacnejšou a menej nápadnou alternatívou ku Audi SQ7 a Bentley Bentayga Diesel. Áno, aj Bentley má naftovú verziu stále v ponuke.

Už v základnom stave má slušné parametre. Veď výkon dosahuje 310 kW (422 k) a krútiaci moment 900 Nm je dostupný od 1250 do 3250 otáčok. V štandardnom stave zrýchli na stovku za 4,9 sekundy a maximálnu rýchlosť má obmedzenú na 250 kilometrov za hodinu. Ak zaň zapojíte brzdený príves, tak potiahne až 3,5 tony.

Foto: ABT Sportsline

ABT však uznali, že toto je málo a pridali trochu výkonu naviac. Nárast je spôsobený iným programom riadiacej jednotky. Po zásahu dosahuje až 368 kW (500 k) a krútiaci moment narástol na 970 Nm. To predstavuje 58 kW (78 k) a 70 Nm naviac. O tom ako sa zmenili dynamické parametre auta sa úpravca nezmieňuje, ale je jasné, že zrýchlenie bude trvať o minimálne desatinku sekundy kratšie. Zmena maximálnej rýchlosti je tiež možná posunutím obmedzovača.

Podobnú úpravu ponúka ABT aj pre Audi SQ7 a aj naftovú Bentaygu. Ak však nutne nepotrebujete V8 na naftu, tak ABT ponúkne zvýšenie výkonu aj pre V6 na naftu. Pri tej je zo sériových hodnôt 210 kW (286 k) a 600 Nm možné dostať až 240 kW (326 k) a 650 Nm. ABT samozrejme pracuje aj na úpravách najslabšieho z motorov. Základná verzia trojlitrového naftového motora má výkon 170 kW (231 k) a 500 Nm.

Foto: ABT Sportsline

Okrem samotného motora sa veľmi v ABT nesnažili zmeniť vizáž auta. V ponuke sú tak iba zliatinové disky s priemerom 22 palcov a vlastným dizajnom. Tie môžu byť buď sivé, alebo čierne. ABT má hneď niekoľko druhov diskov. Do výbavy pribudnú aj LED svetielka integrované do predných dverí, ktoré premietajú logo úpravcu na zem. Pozitívom je, že ABT zatiaľ nešlo do šialených úprav zovňajšku. Touareg už  v základe ponúka niekoľko výzorov. Okrem klasického má predsa v cenníkoch aj výbavu R-Line so športovejšou vizážou.

Len pre predstavu, základná cena Touaregu je na slovenskom trhu 50 990 eur, pričom má tú základnú verziu TDI, na ktorú ABT len chystá vylepšenia. V8 TDI začína na sume 87 530 eur. Jediný benzínový motor, ktorý má aktuálne Touareg v ponuke je 3,0 TSI dosahujúci 250 kW (340 k), pričom aj tento motor sa určite kúry u ladičov v ABT dočká tiež. Touareg je aktuálne jedným z mála Volkswagenov, ktorý nepoužíva dvojspojkovú prevodovku, ale osemstupňový hydrodynamický menič.

Foto: ABT Sportsline

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: ABT Sportsline

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / V ABT si posvietili na osemvalcový Touareg