Nový Mercedes A prichádza spolu s arzenálom moderných technológií

Nemci počas piatkovej premiéry odhalili nový Mercedes triedy A. Reakcie naň sú rôzne.

Revolúcia v oblasti interiéru a rozporuplné reakcie na dizajn exteriéru. To všetko so sebou priniesla svetová premiéra nového Mercedesu triedy A, ktorý vstúpi na trh v jari.

Nový Mercedes A prichádza spolu s arzenálom moderných technológií

Umelá inteligencia

Nové Áčko, ako sa dalo čakať už na základe prvých upútaviek, so sebou prináša hneď viacero inovácií. Azda najväčšiu pozornosť púta MBUX - Mercedes-Benz User Experience. Ide o úplne nový palubný systém vybavený umelou inteligenciou, ktorý sa dokáže naučiť isté príkazy priamo od posádky. Dokáže sa prispôsobiť rôznym užívateľom. Systém si napríklad zapamätá, že pravidelne voláte tým istým ľuďom, prípadne že si v nejakom čase zvyknete zapnúť určitú rádio stanicu a sám vám to vo vhodný okamih navrhne. Možno ho ovládať prostredníctvom dotykového displeja, ale aj hlasom. Aktivuje sa jednoduchým oslovením: "Hey, Mercedes." Podľa slov automobilky má MBUX vytvárať akési emočné puto medzi vozidlom a pasažiermi.

Nový Mercedes A prichádza spolu s arzenálom moderných technológií

Množstvo vychytávok 

Nový palubný systém sa odrazil aj na počte digitálnych obrazoviek, ktoré zaberajú až polovicu palubnej dosky (v základnej výbave dva 7″ displeje, za príplatok jeden 7″ a jeden 10,25″ displej alebo rovno dva 10,25″ displeje). Aj tieto si môže užívateľ jednoducho prispôsobiť svojim potrebám. Za zmienku určite stojí aj to, že v niektorých situáciách dokáže nový Mercedes A jazdiť semi-autonómne. Z ďalších vychytávok možno spomenúť i Head-up displej, možnosť prepojiť vozidlo s appkou Mercedes Me, ventilované sedadlá, možnosť masážnej funkcie sedadiel, ambientné podsvietenie, Multibeam LED systém. Samozrejme, nie všetko je súčasťou štandardnej výbavy. Novinkou bude aj adaptívny tempomat Distronic + systém aktívneho brzdenia.

Nový Mercedes A prichádza spolu s arzenálom moderných technológií

Nové motory

Čo sa týka vybavenia pod kapotou, všetky modely novej triedy Mercedesu A budú poháňané novými naftovými a benzínovými motormi. Zatiaľ môžeme hovoriť o 3 verziách.

Model A 200 bude mať 1,4-litrový štvorvalec dopovaný turbom s odpájaním valcov a výkonom 163 koní (120 kW). Postačí to k z rýchleniu z 0 na 100 za 8 sekúnd a dosiahnutiu maximálky 225 km/h. Pri verzii s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou sľubuje kombinovanú spotrebu 5,6 litra, pri sedemstupňovom automate len 5,1 litra na 100 kilometrov.

A 250 bude mať 2-litrový štvorvalec s výkonom až 224 koní (165 kW). Na 100 zrýchli za 6,2 sekundy, slušná je aj maximálka - 250 km/h. Tento model bude dostupný len s automatickou sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou, pri ktorej uvádza kombinovanú spotrebu 6 litra na 100 kilometrov. Oba benzínové varianty budú vybavené benzínovým filtrom pevných častíc.

Treťou verziou je 1,5 litrový diesel A 180 d so 4 valcami a turbom. 116-koňový (85 kW) výkon, nižšie zrýchlenie z nuly na stovku (10,5 sekúnd) a maximálku (202 km/h) kompenzuje len 4,1 litrová spotreba. Aj tento model bude dostupný len s automatom.

Za príplatok bude pri všetkých modeloch dostupný aj pohon 4x4.

Nový Mercedes A prichádza spolu s arzenálom moderných technológií

Rozpačitý exteriér

Kým interiér sa teší predovšetkým pozitívnej odozve, exteriér stihlo skritizovať už viacero fanúšikov. Nový Mercedes A síce prebral dizajnový jazyk štvordverového kupé CLS, mnohí však tvrdia, že zo zadu pôsobí "kórejsky". V komentároch k oficiálnemu videu pripodobňujú viacerí fanúšikova zadnú časť nového Mercedesu A ku Kii Cerato. Názor už nech si utvorí každý sám. Vyzdvihnúť však možno aerodynamické krivky, ktoré nový Mercedes A rozhodne má.

Viac vo videu:

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Video: YouTube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nový Mercedes A prichádza spolu s arzenálom moderných techno...