Lovci tornád predávajú svoj špeciál!

Určite ste niekde videli dokumentárne filmy, v ktorých sa partia nadšencov vyberala čo najbližšie k ozrutným tornádam. Iste, je to zvláštna záľuba, no predovšetkým v Amerike má množstvo priaznivcov. Niektorí z nich sa za tornádami vydávajú v bežných autách, iní majú špeciály, ktoré vyzerajú akoby mali prežiť aj zánik planéty. Z tej druhej kategórie je aj toto vozidlo.

Televízna hviezda na predaj

Toto auto ste možno videli v televízií aj vy, v Amerike ho poznajú milióny. Portál thedrive.com informoval, že monštrum s menom Tornado Intercept Vehicle 2 je na predaj. Základ tvorí poriadne ozrutný pick-up Dodge Ram 3500, ktorý je už sám o sebe poriadnym autom. Toto auto si však prestaval Sean Casey, americký lovec tornád. A prestavba je to ozaj extrémna.

Zdroj: thedrive.com

Toto monštrum v prvom rade zaujme hmotnosťou. 6,8 tony! Je to pochopiteľné, pri odolávaní vetru s rýchlosťou niekoľkých stoviek kilometrov je váha rozhodujúca. Zaujímavosťou je, že len pancierovanie váži 4,5 tony. A pancier to je skutočne poriadny, jeho hrúbka je až 5 cm! Ak by sa vozidlo dostalo do serióznych problémov, na bokoch vozidla sú oceľové pláty, ktoré sa dokážu spustiť až po zem. Zamedzia tomu, aby sa pod auto dostal vzduch, ktorý by mohol auto prevrátiť. Ak je potrebné ešte väčšie zabezpečenie, nie je problém. Nachádzajú sa tu ďalšie 4 hydraulické kotvy, ktoré sa zavŕtajú do zeme a stabilitu tohto takmer tanku ešte zvýšia. Sú tu okrem toho aj nepriestrelné sklá a presklenná kupola, z ktorej sa dajú natáčať tornáda z naozaj extrémnej vzdialenosti.

Zdroj: thedrive.com

Nuž a čo takýto kolos poháňa? Je to poriadny 6,7 litrový motor, ako sa na správne americké auto patrí. Spotreba? 21,4 litra nafty na 100 km nie je vôbec zlá hodnota, hlavne ak vezmeme do úvahy extrémnu hmotnosť. Nádrž má objem takmer 350 litrov, takže posádka môže tornáda naháňať naozaj do úmoru. Auto z nájazdom necelých 210 000 km sa ukázalo v niekoľkých filmoch, k videniu bolo aj v seriály o love tornád na Discovery Channel. Čakali by ste, že takéto bizarné auto s filmovou minulosťou bude stáť šialené peniaze a bude sa dlho predávať? Omyl. Nový kupec si ho obstaral do 24 hodín od zverejnenia inzerátu za v prepočte 27 000 €.

Zdroj: thedrive.com

Zdroj: thedrive.com

Zdroj: thedrive.com

Zdroj foto: thedrive.com

 

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Lovci tornád predávajú svoj špeciál!