Ruské stroje s pohonom 8x8 a spotrebou 125 litrov sú technologickou legendou aj dnes!

Rusko ako krajina neobmedzených možností vynikala svojimi strojmi najmä počas obdobia studenej vojny. Technologické vychytávky, ktoré aj dnes majú svoje čaro, sú doslova na nezaplatenie.

Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, ako sa prenášajú kozmické rakety či tanky, máme pre vás odpoveď. Ruské vojenské stroje s názvom MAZ 535 alebo MAZ 537 boli doslova neprekonateľné v každom ohľade. S pohonom 8x8 a mohutným dvanásťvalcom s objemom takmer 40 litrov a 375 koňmi, boli tieto ťažké zariadenia schopné prejsť akýmkoľvek terénom. Maximálna rýchlosť bola 60 km/h, pričom auto vtedy "žralo" až 75 litrov na 100 kilometrov. MAZ 537 bol verziou s vylepšeným výkonom - pod kapotou mal až 525 koní a jeho spotreba bola 125 litrov na 100 kilometrov!

Dokázali fungovať v extrémnych tepelných podmienkach od -50°C do +50°C (a možno aj viac), mali jednoduchú údržbu a vďaka svojej konštrukcii boli takmer nezničiteľné. Vďaka technologickému zlepšeniu mohol MAZ 537 pri svojej hmotnosti 21,6 tony odtiahnuť až 50 tonový náklad.

Pokiaľ však nestačil jeden "tahač", ťažký náklad bol z druhej strany strojom tlačený. Vďaka svojej všestrannosti boli stroje využívané nielen vo vojenskej oblasti, no našli svoje uplatnenie aj v priemysle a legenda hovorí, že slúžia dodnes. 

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Video: Youtube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Ruské stroje s pohonom 8x8 a spotrebou 125 litrov sú technol...