Toto je dôvod, prečo je dvojlitrový štvorvalec najpoužívanejším motorom súčasnosti

Motor, ktorý vyrába snáď každá automobilka, patrí dnes medzi najrozšírenejšie na svete. Viete však, prečo ho nájdeme v Kodiaqu, Arteone či Volve XC90?

V benzínovej alebo dieselovej podobe - dvojlitrový štvorvalec patrí v súčasnosti medzi najviac produkované motory takmer v každej automobilke. Hoci sa stále vyrábajú aj iné objemy, pre štvorvalec je ideálny dvojliter. Dôvod je jednoduchý - 500 cm3 na valec so zdvihom väčšej dĺžky, ako je priemer vŕtania, čo je takzvaná nadštvorcová spaľovacia komora, je pre motory s vnútorným spaľovaním ideálny pomer.

Prišli na to výskumníci jednej nemeckej univerzity, a zistili aj to, že takýto tvar a veľkosť spaľovacej komory minimalizuje pomer povrchu k objemu pri pohybe piestov smerom nahor. Vďaka tomu sa menej energie vo forme tepla stratí chladiacou kvapalinou a viac je využité k stlačeniu piestu nadol. Motor je kratší, no zato vyšší.

Tieto "nadštvorcové" motory majú nižšie otáčky, tým pádom nižší maximálny výkon v prospech vyššieho točivého momentu. Tento spôsob pohonu je viac ako vhodný pre poháňanie niečoho ťažkého - teda pre automobil ideál. Pokiaľ však máte preplňovaný dvojlitrový štvorvalec, má takýto motor potenciál atmosferického šesťvalca, ktorý je vhodný aj na každodenné jazdenie. 

Toto je dôvod, prečo je dvojlitrový štvorvalec najpoužívanejším motorom súčasnosti

Zdroj: Autobazar.SK

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Toto je dôvod, prečo je dvojlitrový štvorvalec najpoužívanej...