Videli ste už niečo také? Motorka, ktorá nespadne a pôjde za vami ako psík!

Japonská Honda predstavila ešte začiatkom roka na výstave spotrebiteľskej elektroniky Consumer Electronic Show (CES) v americkom Las Vegas zaujímavý koncept motorky.

Je to motorka ktorá sama udrží rovnováhu v malých rýchlostiach a nedovolí jazdcovi spadnúť na bok. Rovnako tak udrží rovnováhu, aj keď stojí na mieste.

Motorkári najmä na začiatkoch, majú problém udržať stabilitu stroja pri nízkej rýchlosti. Pri pomalej jazde do rýchlosti 5 km/h im ešte nepomáha tzv. gyroskopický efekt roztočených kolies. Honda predstavila novú technológiu s názvom Riding Assist, ktorú dala do svojho modelu NC750S. Táto technológia využíva prídavný elektrický pohon, pomocné gyroskopy schované pod kapotou a rýchlu elektroniku. Spolu tieto systémy dokážu nahradiť motoriku jazdcaudržiavať rovnováhu pomocou riadidiel aj pri státí.

Vývojári šli ešte ďalej. Konceptu pridali autonómne riadenie pre výjazd z garáže alebo pre parkovanie a tiež variabilnú geometriu zavesenia predného kolesa. Motorka vás tak bude nasledovať ako verný psík všade, kam pôjdete, pokiaľ jej na to dáte povel.

Za účelom lepšieho balansovania sa zväčšil uhol prednej vidlice. Predné koleso sa vzdiali od tela motocykla. A v tom je ten trik. Potom majú servomotory menej práce a rýchlou reakciou riadidiel udržia rovnováhu celého stroja. Použité gyroskopy sú veľmi malé, preto výrazne nezvyšujú hmotnosť motorky.

Kedy sa motocykle s touto technológiou začnú vyrábať sériovo, zostáva však naďalej záhadou.

Zdroj: Autobazar.SK, YouTube

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Videli ste už niečo také? Motorka, ktorá nespadne a pôjde za...