Umývate si auto alebo radšej počkáte na dážď?

Ak si chcete dať auto do poriadku, môžete na to využiť niekoľko bežných spôsobov. My sme pre vás zhodnotili plusy a mínusy jednotlivých z nich.  

Auto-umyváreň na pumpe

Bežná súčasť niekoľkých stoviek čerpačiek po celom Slovensku je auto-umyváreň. Keď už tankujeme, často sa rozhodneme dať nášho miláčika umyť. Prvou výhodou takéhoto spôsobu umytia auta je určite nízka cena. Ďalšou je dobrá dostupnosť umyvárok. V neposlednom rade je to pohodlnosť. Zaparkujete auto na linku, odídete a obsluha sa postará o ostatné. Klasická auto-umyváreň má však aj nevýhody. Zásadnou je, že používanie veľkých rotačných kief môže ničiť lak auta. Najhoršími sú kefy s plastovými vlasmi, ktoré môžu mať užívaním zbrúsené konce a spôsobujú škrabance. Lepšou alternatívou sú penové či látkové kefy. Tieto kefy sa ale vyskytujú menej. Stroje navyše nie sú ľudia, ideálne je po takejto umyvárni použiť ešte jelenicu na vysušenie miest, kam sa technika nedostane, najmä v okolí spätných zrkadiel.

Bezdotyková auto-umyváreň

Je dobré, že sa aj na našom území rozšírila práve táto služba. Ide o boxy, kde máte k dispozícii vysokotlakový čistič s upravenou vodou a možnosťou navoliť si program ktorý potrebujete, v množstve v akom chcete. Ide o pomerne lacný spôsob umytia auta. Nevýhodou je, že táto služba je samoobslužná a mali by ste byť pripravení na to, že sa trošku zamočíte. Auto vám zostane mokré, takže si ho musíte následne vysušiť. Tento spôsob čistenia auta tiež nie je úplne ideálny na silné znečistenie, či na nečistotu, ktorá je už tak povediac „zažratá“. Najvhodnejšie je preto umývať si auto pravidelne.

Umývate si auto alebo radšej počkáte na dážď?

Ručná auto-umyváreň

Nejednému z nás sa služby ručného umytia auta pozdávajú. Prvou veľkou nevýhodou ale je, že si za to aj pekne zaplatíme, resp. viac v porovnaní s ďalšími spôsobmi. Naproti tomu kvalita umytia sa nedá porovnať s inými spôsobmi. Ručný a osobný prístup k vyčisteniu exteriéru aj interiéru je jednoducho vidieť a cítiť. Tu môže byť nevýhodou ľudský faktor, ktorý je omylný.  Aj v ručnej auto-umyvárni vám môžu porušiť lak vozidla alebo iné materiály vo vnútri. Dôvodom je hlavne neprofesionálny prístup. To sa môže stať napr. keď človek neprimerane zatlačí pri čistení na karosériu, alebo používa nevhodné prostriedky. V tomto prípade si treba uvedomiť aj fakt, že je to časovo náročnejšie a nepostačí vám 5 až 10 minút ako na pumpe, či na „vapke“.

Toľko malý prehľad plusov a mínusov jednotlivých auto-umyvárni. Aké sú vaše skúsenosti s jednotlivými spôsobmi?

Zdroj: Autobazar.SK

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Umývate si auto alebo radšej počkáte na dážď?