Viete čo robiť, keď vám auto odnesie veľká voda?

Povodeň môže prísť veľmi rýchlo a čoraz častejšie zasiahne oblasti, kde to obyvatelia neočakávajú. Viete, ako postupovať v prípade, že povodeň poškodí vaše auto?

Veľká voda so sebou berie všetko, čo jej príde do cesty. Na mieste je otázka: „Čo robiť, ak mi auto odnesie a poškodí povodeň?“ Odpoveď môže vyzerať jednoducho, ale pokiaľ nemáte havarijné poistenie, náhrady škody sa pravdepodobne nedočkáte.

Len havarijná poistka je poistenie, na ktoré sa môžete spoľahnúť, pokiaľ vám povodeň poškodí auto. Povodne patria medzi živelné udalosti rovnako ako požiar, výbuch, úder blesku, náraz lietadla, záplava, víchrica, krupobitie, zosuv pôdy, zrútenie skál alebo zemín, zosuv lavín, pád stromov, stožiarov a iných predmetov či zemetrasenie. Práve tento modul poistenia by mal byť zahrnutý aj vo vašej havarijnej poistke. Ak si nie ste istí, radšej si prekontrolujte, či vaša poistka obsahuje takéto krytie. Niektoré poisťovne majú živelné udalosti už v základných balíkoch modulového krytia, nemusí to byť ale samozrejmosťou. Pokiaľ máte len PZP (povinné zákonné poistenie) informujte sa o možnosti pripoistenia živelných udalostí.

Viete čo robiť, keď vám auto odnesie veľká voda?

Dôležitými sú tiež poistné podmienky a podmienky uzavretej poistky. Nárok na náhradu škody máte totiž len v tom prípade, že tieto podmienky nebudú z vašej strany porušené. Ideálne je, ak si zistíte, aké podmienky má voči vám dodržať poisťovňa, v ktorej máte poistenie uzavreté.

V prípade vzniku poistnej udalosti vám poisťovňa musí v zmysle poistných podmienok a dojednaného poistenia uhradiť škodu. Medzi poisťovňami na našom trhu sú aj také, ktoré poskytujú poistné plnenie bez amortizácie. To znamená, že vám uhradia v plnej výške primerané náklady na opravu, ak celkové náklady nepresiahnu všeobecnú hodnotu vozidla.

Dobrú správu máme ohľadom veku vášho auta. Vek auta totiž nemá vplyv na výšku poistného plnenia. Rok výroby vozidla zohráva dôležitú úlohu, pokiaľ si poistku zakladáte. Je to jeden z parametrov, ktorý určuje výšku poistného.

Viete čo robiť, keď vám auto odnesie veľká voda?

Ak bude ale škoda na aute totálna, teda dosiahne výšku 70% všeobecnej hodnoty vozidla aj s výbavou, odpočíta vám poisťovňa hodnotu použiteľných zvyškov, prípadne spoluvinu.

Tak ako pri ostatných poistných udalostiach, ak vám auto poškodí veľká voda, čo najskôr to nahláste vašej poisťovni akýmkoľvek spôsobom. Pamätajte tiež na to, že je dobré mať vlastnú fotodokumentáciu vzniknutej škody.

Zdroj: Autobazar.SK, www.allianzsp.sk

Fotografie: Ilustračné

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Viete čo robiť, keď vám auto odnesie veľká voda?