Slováci vyrobili prvé lietajúce auto na svete pripravené do sériovej výroby

O Aeromobile, pod ktorého výrobu sa podpísali Slováci, ste už možno čo to počuli. Tentokrát však skutočne zamiešali karty medzi dopravnými prostriedkami budúcnosti.

Aeromobil bol predstavený v monackom Top Marques vo svojej verzii 4.0 a v súčasnosti je tento prototyp pripravený do sériovej výroby. Zaujímavý hybridný pohon funguje na princípe spaľovacieho motora, ktorý slúži len na pohon vrtule pri lete, v kombinácii s generátorom, ktorý je využívaný pri jazde po ceste a dodáva prúd elektromotoru na prednej náprave. Automobil nemá batériu a nedá sa nabíjať, takže celý jeho princíp funguje na takomto alternatívnom hybridnom pohone. 

Čo sa týka motora, ktorý poháňa vrtule, ide o dvojlitrový štvorvalec s turbom a výkonom až 300 koní. Jeho dolet je 750 km a po diaľnici by mal bez problémov prejsť až 700 km. Maximálku na ceste dosahuje len 160 km/h, pričom vo vzduchu dosahuje rýchlosť až 357 km/h. Proces vzlietania a pristávania by mal trvať menej než tri minúty. Dvojmiestny Aeromobil by mal byť vyrobený v počte 500 kusov a jeho cena by sa mala pohybovať od 1,3 do 1,63 milióna dolárov. Kedy sa však plánovaná výroba spustí, zatiaľ nie je jasné.

 

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Video: Youtube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Slováci vyrobili prvé lietajúce auto na svete pripravené do ...