Nezanedbajte údržbu auta po zime!

Nie nadarmo vznikol pojem jarné upratovanie. Po zime je dôležité postarať sa aj o komfort vášho štvorkolesového miláčika.

To, že si povysávate a utriete prach v interiéri je jedna vec. Auto bude vyzerať krásne, čisto a voňavo. Nablýskať ho môžete aj zvonku. Stačí jedna návšteva umývačky áut a ste v suchu. Avšak po zime, ako bola napríklad táto, je potrebné sa o auto postarať viac. Čo by ste pri jarnej údržbe automobilu nemali zanedbať?

Podvozok

V zime dostáva zabrať najmä podvozková časť. Či už kvôli výtlkom, soli, kamienkom a mnohým iným chemickým či mechanickým škodcom, ktorí môžu práve na ochrannej vrstve podvozku zanechať škody. Takisto je po zime dôležité dať si skontrolovať geometriu, keďže v zime trpia najmä kĺbové hriadele a čapy.

Údržba auta po zime je dôležitá

Karoséria

Jazda po posolených a kamienkami posypaných cestách dáva zabrať aj karosérii. Pokiaľ vám kamienky poškriabu lak, jazda po posolenej, či inak chemicky upravenej a zároveň stále zasneženej či zľadovatelej vozovke môže spôsobiť koróziu práve na poškriabaných častiach. Po zime je dobré naordinovať vášmu miláčikovi antikoróznu ochranu, opravy laku, dôkladné umytie a navoskovanie karosérie. 

Stierače

Pri mrazoch tuhnú gumičky na stieračoch a v kombinácii so soľou či nečistotami je možné, že po zime budú stierače viac sklo špiniť ako stierať, nech použijete akúkoľvek vodu do ostrekovačov. Výmena stieračov, prípadne len gumy na stieračoch, je však technicky aj finančne nenáročná. 

Údržba auta po zime je dôležitá

Kvapaliny

Nemrznúcu zmes v ostrekovačoch môžete vymeniť za klasickú letnú variantu a skontrolovať by ste mali aj chladiacu zmes, brzdovú kvapalinu či olej. 

Klimatizácia

S jarou prichádza aj peľová sezóna a s pribúdajúcimi teplotami začneme opäť klímovať. Dôležité je vymeniť peľový filter, ten by sa mal meniť spravidla každého pol roka a takisto je dôležité klímu vyčistiť, prípadne radšej dať vyčistiť špecialistom.

Brzdy

Soľ v kombinácii s vlhkosťou môže koróziou ohroziť alebo poškodiť aj brzdový systém, preto je dôležitá kontrola a testovanie bŕzd po zimnej sezóne.

Pneumatiky

S letnou sezónou prichádza na rad aj prezúvanie pneumatík. V prvom rade je potrebné skontrolovať hĺbku dezénu, nemali by byť zjazdené pod 1,6 mm a riadiť sa môžete aj vekom. Letné gumy vám vydržia aj 4-5 rokov pokiaľ nie sú zjazdené, no pri zimných rátajte s maximálnou trvanlivosťou 4 roky a treba dbať na to, aby neboli zjazdené pod 3 mm. 

Údržba auta po zime je dôležitá

Pokiaľ nemáte čas alebo si na kompletnú údržbu svojho auta po zime sami netrúfate, môžete využiť služby autoservisov, kde sa vám o auto postarajú. Pravidelná starostlivosť o automobil vám môže pri predaji výrazne pomôcť a navýšiť aj hodnotu automobilu, takisto sa dobrému autu poteší aj kupujúci. 

Zdroj: Autobazar.SK

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nezanedbajte údržbu auta po zime!