Tip na roadtrip: Koľko by vás stála cesta na ženevský autosalón?

Máte cestovateľského ducha a auto, s ktorým si trúfate ísť na roadtrip? Pripravili sme pre vás nový seriál, kde vám dáme tipy, ako sa dá rýchlo, za koľko a hlavne autom dostať na zaujímavé miesta.

Keďže sme súťažili o 2x2 zájazdy na autosalón v Ženeve, rozhodli sme sa pozrieť na to, koľko by vás stála cesta práve do tohto švajčiarskeho mesta. Tím Autobazar.SK sídli v Žiline, počítali sme s cestou práve odtiaľto a dĺžka najkratšej trasy nám bola vypočítaná na 1302 km. Pokiaľ pôjdete naspäť rovnakou trasou, prejdete približne 2600 km. Pri ideálnej premávke a dodržiavaní maximálnej povolenej rýchlosti by vám jedna cesta mala trvať približne 12,5 hodiny.

Čo môžete vidieť?

Počas tripu môžete navštíviť niekoľko zaujímavých veľkých miest - prvým je naše hlavné mesto Bratislava, hneď za ním nasleduje Viedeň a Salzburg, po prechode do Nemecka môžete prejsť Mníchovom a následne najväčším mestom Švajčiarska, ktorým je Zürich. Cestou sa môžete staviť aj v Berne a napokon vás čaká finálny cieľ, ktorým je krásne mesto na konci Ženevského jazera, hosťujúce každý rok jeden z najväčších autosalónov v Európe a zároveň cieľ našej cesty - Ženeva. Tento rok to bude už 87. ročník Geneva International Motor Show

Tip na roadtrip: Koľko by vás stála cesta na ženevský autosalón?

Na výlet Passatom!

Na cestovanie sme vybrali VW Passat Variant, 2.0 TDI s priemernou spotrebou približne 5 l / 100 km. Pokiaľ teda chceme zistiť, koľko by nás stáli náklady čisto na cestu, vypočítame ich pomocou vzorca.

(((Počet kilometrov / 100) x spotreba) x cena nafty*) = náklady na 1 cestu

V našom prípade budeme počítať takto:

Cesta tam: (((1300/100)x5)x1,12) = 72,8 €

Spiatočná cesta: (((1300/100)x5)x1,34) = 87,1 €

Tip na roadtrip: Koľko by vás stála cesta na ženevský autosalón?

Je však potrebné pripočítať aj ceny za diaľničné známky, pokiaľ nevlastníte ani jednu diaľničnú známku, pripravte sa, že ju budete potrebovať na Slovensku, v Rakúsku a aj vo Švajčiarsku. Zatiaľ čo na Slovensku a v Rakúsku je možné zakúpiť si 10 dňovú diaľničnú známku, ktorá by vám pre takýto roadtrip pokojne stačila, vo Švajčiarsku majú len jediný variant diaľničnej známky, ktorou je ročná známka. Za desaťdňovú elektronickú diaľničnú známku na Slovensku zaplatíte 10 €, v Rakúsku za 10 dňovú nalepovaciu diaľničnú známku zaplatíte 8,90 € a vo Švajčiarsku dáte za ročnú známku, ktorú si tiež musíte prilepiť na čelné sklo, približne 38,50 €. Keď si spočítame tieto sumy, dostaneme výslednú cenu nákladov na cestu. Viac informácii o cenách diaľničných známok v Európe nájdete TU.

Spiatočná cesta autom do Ženevy by vás vyšla približne 217 €. 

*Pri ceste tam počítame s priemernou cenou nafty na Slovensku. Spiatočná cesta vás môže stáť o čosi viac. V Nemecku tankujete za približne 1,38 € za liter, v Rakúsku sú ceny podobné ako u nás a vo Švajčiarsku približne 1,34 € za liter. Cestu späť rátame so ženevskými cenami.

SKvelý autosalón nie je drahý

Ženevský autosalón sa radí medzi najprestížnejšie automobilové podujatia svetového formátu. Za jednodňový lístok, ktorý platí ktorýkoľvek deň podujatia, zaplatíte len 16 €.

Zdroj: Autobazar.SK, slovaksporttravel.skwww.gims.swiss

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Tip na roadtrip: Koľko by vás stála cesta na ženevský autosa...