Combi a hatchbacky ovládajú slovenský trh jazdeniek

Fakt, že dlhodobo najpredávanejšou značkou automobilov nielen nových, ale aj jazdených, je na Slovensku značka Škoda, nie je prekvapujúce. Odborníci na trhu s jazdenými automobilmi z portálu Autobazar.SK sa však pozreli na preferencie Slovákov bližšie, z pohľadu typu karosérie.

V roku 2016  na trhu s jazdenkami podľa typu karosérie jednoznačne dominovali karosérie typu combi, ktoré tvorili až 33% podiel ponuky jazdených áut a druhé najobľúbenejšie boli hatchbacky s 31% podielom v ponuke jazdeniek. Prvú trojku z pohľadu typu karosérie na trhu s jazdenkami uzatvárajú sedany a liftbacky spolu so 14%. Ďalej sú preferované karosérie MPV a SUV.

Podľa štatistík portálu Autobazar.SK sa na prvej priečke v takmer všetkých typoch karosérií objavuje model značky Škoda. Konkrétne v skupine Combi je najpredávanejšou jazdenkou Škoda Octavia Combi a na druhom mieste Volkswagen Passat Variant. Tretie miesto patrí Škode Fabia Combi, štvrté zase Fordu Focus Combi. Prvú päticu uzatvára opäť model značky Škoda – Superb Combi. V kategórií hatchbackov je najobľúbenejším modelom auta Škoda Fabia, za ktorou nasleduje Volkswagen Golf a za ním Volkswagen Polo. Sedanom/liftbackom kraľuje Škoda Octavia. V kategórií SUV je jednoznačnou jednotkou, s takmer 40% náskokom pred druhým miestom, Kia Sportage. 

Combi vs. hatchback v jednotlivých krajoch Slovenska

V Banskobystrickom, Bratislavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji sú najpredávanejšie hatchbacky. Naopak karoséria typu Combi dominuje v Žilinskom, Trnavskom, Košickom a Prešovskom kraji. V Banskobystrickom kraji je najpredávanejším hatchbackom Škoda Fabia rovnako ako v Bratislavskom kraji. Naopak Volkswagen Golf je napredávanejším hatchbackom v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Zaujímavé sú aj rozdiely v priemerných cenách jazdeniek v jednotlivých krajoch. Zatiaľ čo hatchbacky v Banskobystrickom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji sa pohybujú v priemere okolo 4.500 eur, v Bratislavskom kraji za hatchback zaplatíte v priemere 6.700 eur.  

Jednoznačne najpredávanejším modelom auta s karosériou Combi je vo všetkých krajoch, kde je typ Combi najobľúbenejšou jazdenkou, Škoda Octavia Combi. V Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji zaplatíte za Combi priemernú cenu 7.600 eur. V Trnavskom kraji sa priemerná cena takejto jazdenky vyšplhala až na 10.500 eur. 

Aké trendy vládnu na trhu s jazdenkami

Najširšia ponuka jazdeniek na Slovensku v roku 2016 bola v Banskobystrickom kraji, až 27% z celkového trhu jazdených automobilov. Nasledoval Bratislavský kraj so 14,5% a Nitriansky kraj s 13,9%. V ponuke prevažovali najmä 4-ročné a 5-ročné jazdenky nasledované 8-ročnými a 9-ročnými.

Slováci jednoznačne preferujú manuálnu prevodovku (82%) pred automatickou (18%). Medziročne sa dokonca prevaha manuálnej prevodovky zvýšila o 13% a počet áut s automatickou prevodovkou klesol v ponuke jazdeniek na slovenskom trhu o rovnakých 13%.

Automobily s predným náhonom (takmer 80%) tvoria najväčší podiel na trhu jazdeniek oproti náhonu 4x4 (14%) a zadnému náhonu (6%). V ponuke jazdených automobilov jednoznačne vedú autá jazdiace na diesel (65,4%) pred benzínovými motormi (32,6%).

Najdrahšie boli jazdenky v roku 2016 v Trnavskom kraji, kde priemerná cena dosiahla hodnotu takmer 9 tisíc eur. Na druhom mieste sa umiestnil Žilinský kraj s cenou 7.750 eur a na treťom mieste Prešovský kraj v tesnom závese s Trenčianskym krajom, kde sa priemerná cena jazdenky pohybovala okolo 7 tisíc eur.

Slováci sú verní neutrálnym farbám na svojich autách. Jazdenku čiernej farby si vybralo 18% ľudí. Ďalšie farby, ktoré dominujú na karosériách predaných áut sú šedá (13%), biela (12%) a strieborná (11%). 

Zdroj: Autobazar.SK

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Combi a hatchbacky ovládajú slovenský trh jazdeniek