Autobazar.sk zistil, či sú na trhu automobily, po ktorých je skutočný dopyt

Zistili sme, či sa v ponuke ojazdených áut na slovenskom trhu nachádzajú automobily, o ktoré je záujem a či ponuka vyhovuje dopytu. Stáva sa už štandardom, že najponúkanejším a zároveň najžiadanejším modelom auta na Slovensku je model Škoda Octavia, po ktorej bol v minulom roku väčší dopyt ako bola jej ponuka.

 

Ako ďalšie sa umiestnili modely Škoda Fabia a Volkswagen Golf. Najžiadanejším a zároveň najponúkanejším rokom výroby je rok 2008. Autá, nie staršie ako 5 rokov, tvorili v minulom roku 31% ponuky vozidiel a až 35% dopytujúcich požadovalo práve vozidlá s rokom výroby nie starším ako 5 rokov. Zaujímavým faktom je, že dopyt po benzínových vozidlách je podstatne nižší ako ich ponuka, naopak – dopyt po dieselových automobiloch je vyšší ako ich ponuka. V dobe downsizing-u a úspore paliva je zaujímavé, že dopyt po palive LPG je niekoľkonásobne vyšší ako jeho ponuka.

Autobazar.sk zistil, či sú na trhu automobily, po ktorých je skutočný dopyt

Podľa porovnania dopytu a ponuky po najrozšírenejších modeloch v ponuke na Autobazar.SK môžeme vidieť, že dopyt presiahol ponuku len pri modeli Škoda Octavia a zároveň pri jeho staršom bratovi Škoda Felícia. Všetky ostatné najrozšírenejšie modely sa vyznačujú vyššou ponukou ako dopytom.

Autobazar.sk zistil, či sú na trhu automobily, po ktorých je skutočný dopyt

Vozidlá nie staršie ako 5 rokov tvoria 31% ponuky, pričom dopyt po nich bol na úrovni až 35%. Ročníky staršie ako 5 rokov a menej ako 10 tvorili 35% ponuky a dopyt po nich bol na úrovni 39%.

Autobazar.sk zistil, či sú na trhu automobily, po ktorých je skutočný dopyt

Žijeme v dobe downsizing-u, kedy je hlavná produkcia svetového automobilového priemyslu zameraná na znižovanie zdvihového objemu, čím sa snaží znížiť spotrebu a emisie na minimum. Tento efekt sa priamo podpísal aj na spotrebiteľských preferenciách, kedy sa nízka spotreba priamo prejavila na dopytovaných parametroch. Ponuka benzínových motorov bola na úrovni 40%, pričom svoje preferencie po benzínových motoroch prejavilo len 20% používateľov. Naopak ponuka naftových motorov bola na úrovni 58% pričom dopyt po dieselových motoroch predstavoval 73% používateľov, ktorí vyhľadávali osobné a úžitkové vozidla. Zaujímavým faktom je skĺbenie požiadavky benzínového motora a jeho prestavbou na systém LPG. Ponuka vozidiel so systémom paliva LPG predstavoval 1,6% všetkých ponúkaných vozidiel, dopyt po ňom vyjadrilo až 7% používateľov.

Zdroj: Autobazar.SK

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Autobazar.sk zistil, či sú na trhu automobily, po ktorých je...