Oplatí sa ešte doviesť auto zo zahraničia?

Za rok 2009 sa na Slovensko doviezlo viac ako 73 000 ojazdených áut zo zahraničia. Najčastejšie išlo o značky Volkswagen (14%), Škoda (11%), Ford (10%), Renault (7%) a Peugeot (6%). Za prvý polrok 2010 došlo oproti rovnakému obdobiu v predchádzajúcom roku k poklesu dovozu vozidiel zo zahraničia o takmer 20%. Dôvodom môže byť rýchlejší pokles cien áut na Slovensku ako v zahraničí.

 

Trh ojazdených automobilov na Slovensku bol v roku 2009 výrazne ovplyvnený hospodárskou krízou a dvoma vlnami šrotovného, ktoré slúžili na stimuláciu predaja nových vozidiel. Tieto faktory spôsobili najmä rýchlejší pokles cien ojazdených vozidiel, ako bolo typické v čase pred krízou. Podľa prieskumu Autobazar.SK sa v roku 2010 cenový vývoj z časti stabilizoval, výraznejší pokles bol evidovaný iba pri vybraných značkách a modeloch, najmä vyššej strednej triedy.

Oplatí sa ešte doviesť auto zo zahraničia?

Podľa Autobazar.SK sa na Slovensko najčastejšie dovážajú autá z Nemecka a Talianska. Ceny vozidiel v týchto krajinách sú stále mierne nižšie ako u nás – v júni dosahovali priemerne asi o 10 - 20% nižšiu hodnotu ako na Slovensku. Ak však pripočítame náklady na dovoz a prihlásenie vozidla, ktoré dosahujú 800 – 1000€, tak výsledná cena častokrát nie je pre kupujúceho, a teda i pre dovážajúceho predajcu lákavá.

Celková cena však závisí od viacerých faktorov, doviesť sa oplatí najmä staršie autá (viac ako 5 ročné) z vyššej strednej triedy. Luxusné modely Audi, či BMW sú cenovo porovnateľné s ponukou na Slovensku, mnohé sú dokonca v zahraničí drahšie ako u nás, čo je spôsobené najmä niekoľkonásobne väčším trhom kupujúcich.

Oplatí sa ešte doviesť auto zo zahraničia?

Podľa Autobazar.SK však ceny vozidiel v zahraničí nespôsobujú pokles predaja ojazdených automobilov na Slovensku – ten ostáva na rovnakej úrovni ako v poslednom kvartáli 2009, ktorý bol z hľadiska predaja jazdeniek na Slovensku najlepším. Ohrozenie predaja sa nepredpokladá ani do budúcnosti, slovenský trh sa však pri tomto trende môže stať vývozným, a to najmä do nových členských krajín EU, ako sú Bulharsko či Rumunsko.

Zdroj: Autobazar.SK

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Oplatí sa ešte doviesť auto zo zahraničia?