Viete, čo môže spôsobiť posypová soľ so zimnými pneumatikami či lakom?

Jazdenie v zime po čistých cestách bez snehu či ľadovej pokrývky si môže vyžiadať svoju daň práve na vašom automobile.

 

Tradičná zimná údržba ciest sa každoročne začína napadnutím snehu v tom najnevhodnejšom čase a následnom nadávaní na nepripravenosť cestárov. Cestári však pripravení byť môžu, no keď začne poriadne sypať, odhŕňače majú čo robiť, ale vaša cesta bude zaiste skôr či neskôr upravená. 

Viete, čo môže spôsobiť posypová soľ vašim pneumatikám či laku?

K úprave vozovky sa proti zľadovatelému a zasneženému klzkému povrchu zvyknú používať kamienky v kombinácií s posypovou soľou. Najmä posypová soľ, ktorej účinok znižuje bod tuhnutia vody, spôsobuje nielen roztápanie ľadu a snehu na cestách či chodníkoch, ale aj poškodenie laku či pneumatík.

Posypová soľ môže poškodiť lak

Posypové materiály dokážu preniknúť do pórov v laku a spôsobiť tak koróziu materiálu. Ak chcete tomuto aspoň čiastočne zabrániť, mali by ste automobil umývať od soli aj v zimných mesiacoch, najideálnejšie ručne. Vrstva soli môže v kombinácii s rýchlymi rotačnými kefami v autoumyvárni pôsobiť skôr ako píling, čo môže spôsobiť viac škody ako osohu. Dobrou ochranou je napríklad aj použitie vosku na záver umývania.

Pneumatiky potrebujú starostlivosť aj v zime

Nielen pneumatiky, ale aj gumené časti na automobiloch dostávajú v zime poriadne zabrať. Posypová soľ totiž spôsobuje zníženie elasticity a izolačných schopností gumy. Preto je vhodné sa postarať aj o čistenie pneumatík a gumených častí, ktoré by mohli byť v kontakte so soľou.

Zdroj: Autobazar.SK

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Viete, čo môže spôsobiť posypová soľ so zimnými pneumatikami...