Pripravili sme pre vás kalkulačku na výpočet registračného poplatku!

Plánujete kúpiť auto? Od februára vás pri registrácii automobilu čakajú veľké zmeny!

V minulom roku bola parlamentom schválená novela zákona upravujúca správne poplatky za registráciu či prepis automobilu. Novinkou je, že registračný poplatok sa nebude platiť len pri prvej registrácii, ale aj pri každej zmene majiteľa automobilu. Na výšku poplatku bude mať vplyv aj výkon automobilu a rok výroby, respektíve vek vozidla. Kým prvá evidencia za menej výkonné vozidlá zlacnie, registračné poplatky pri jazdenkách budú o niečo drahšie. 

Pripravili sme pre vás kalkulačku na výpočet registračného poplatku!

Pripravili sme pre vás jednoduchú kalkulačku, vďaka ktorej si budete môcť vypočítať výšku registračného poplatku ešte pred kúpou automobilu!

 

Pripravili sme pre vás kalkulačku na výpočet registračného poplatku!

 

Do kalkulačky na výpočet registračného poplatku stačí zadať parametre automobilu, ktorý sa chystáte kúpiť a výsledok získate za pár sekúnd.

Takto funguje výpočet registračného poplatku

Suma, ktorú zaplatíte za registračný poplatok pri prvej registrácii či pri kúpe jazdenky, sa vypočítava podľa špeciálneho vzorca, ktorý zohľadňuje všetky vyššie uvedené faktory. 

RP = Pkw x RVn-1

RP - výška registračného poplatku

Pkw - sadzba poplatku za prvú registráciu automobilu

RVn-1 - koeficient zostatkovej hodnoty podľa veku vozidla odo dňa jeho prvej registrácie

Pre čo najpresnejší výsledok výpočtu je potrebné do kalkulačky napísať presný vek vozidla aj s ohľadom na mesiac výroby.

Sadzba poplatku za prvú registráciu sa mení v závislosti od toho, koľko kW má váš automobil. Do 80 kW je hodnota rovnaká - 33 €, nad 80 kW jeho hodnota rastie a pri cenách jazdeniek sa opäť výrazne znižuje. Koeficient zostatkovej hodnoty sa od prvého roku, kedy má hodnotu 1, znižuje až po dosiahnutie 16 roku. Automobily staršie ako 16 rokov majú rovnaký koeficient, ktorý má hodnotu 0,06.

Combi a hatchbacky ovládajú slovenský trh jazdeniek

Sadzba 33 € je stanovená ako minimum, ktoré je nezávislé od veku a výkonu automobilu. Suma 33 € sa platí pri zmene majiteľa ako správny poplatok a pokiaľ meníte aj okres, ďalších 33 € zaplatíte za nové "ešpézetky". 

Výšku registračného poplatku vidíte aj v detaile jednotlivých inzerátov

Presnosť výpočtu je závislá od konkrétnych údajov v detaile inzerátu. Pokiaľ predajca zadá do inzerátu mesiac aj rok výroby automobilu, výsledok výšky registračného poplatku bude vypočítaný presnejšie. Pri každom automobile si pod fotogalériou a cenou môžete pozrieť výšku registračného poplatku ešte pred tým, než ho kúpite.

Výšku registračného poplatku vidíte aj v detaile jednotlivých inzerátov

Ak ste ZŤP alebo máte alternatívny pohon, platia pre vás úľavy

Pri alternatívnych pohonoch či hybridných automobiloch má majiteľ pri registrácii vozidla až 50% úľavu na registračných poplatkoch. Pokiaľ patríte medzi osoby so ZŤP a poberáte kompenzačný poplatok za telesné postihnutie, budete od registračných poplatkov oslobodený úplne, pokiaľ tento príspevok nepoberáte, platí pre vás úľava 50%, najviac však do výšky 100 €. Od registračného poplatku sú oslobodené osoby, ktoré automobil získali do vlastníctva dedením či iným majetkovým vyrovnaním alebo súdnym príkazom.

Zdroj: Autobazar.SK

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Pripravili sme pre vás kalkulačku na výpočet registračného p...