Nová generácia Smart EQ fortwo a smart EQ forfour

Nová generácia vozidla smart je predovšetkým nepochybne elektrická. Značka smart ponúka trvalo udržateľnú a komplexnú koncepciu mestskej mobility. Pri napĺňaní svojich zámerov sa značka riadi viacerými zásadami.

Smart uľahčuje život v meste. Používanie vozidla je pritom vždy jednoduché a intuitívne. Predná časť nových modelov smart fortwo a forfour sa prvýkrát odlišuje. Na mieste, kde štvormiestne vozidlo nesie dynamický prvok v tvare písmena A otvárajúceho sa nadol, ktorý je známy zo štúdie smart Vision EQ fortwo s voliteľne integrovanými hmlovými svetlometmi, si model fortwo ponechal známu priateľskú tvár.

smart EQZdroj: Mercedes Benz

Svetelná technika na želanie predstavuje výkonnejšiu a trvanlivejšiu techniku, ktorá využíva výlučne svetelné diódy. Zadné svietidlá so stovkami diód predstavujú špičkový vizuálny a technický prvok. Dizajnéri navrhli stredovú konzolu s celkom novým tvarom pre ešte lepšie možnosti využitia priestoru.

smart EQZdroj: Mercedes Benz

Nová koncepcia infotainmentu connect. Značka smart sa novou koncepciou intuitívneho UX s 8-palcovým dotykovým displejom spolieha na dokonalé zladenie s mobilnými telefónmi zákazníkov a ich výpočtovým výkonom.

smart EQZdroj: Mercedes Benz

Aplikácia smart EQ control prenesie mobilitu do mobilných telefónov vodičov. Je digitálnym spoločníkom vodiča vozidla smart a umožňuje mu zisťovať stav vozidla na diaľku. Služba „my smart“ je stredisko všetkých digitálnych služieb tejto značky. Zákazník môže v reálnom čase zistiť polohu svojho vozidla smart či odomykať a zamykať vozidlo bez použitia kľúča. Služby „smart ready to“ predstavujú inovatívne služby, ktoré uľahčujú život v metropolách. Či už ide o informácie o vozidle, nabíjanie, parkovanie, navigovanie, nahrávanie a dokonca zdieľanie s priateľmi a susedmi. Ready to share: jednoduché zdieľanie. V priebehu niekoľkých sekúnd môžu oprávnení používatelia pomocou svojho telefónu otvoriť vozidlo svojho priateľa. Služba je založená na používaní telefónu a využíva funkciu bezkľúčového vstupu do vozidla. Ready to park: pohodlné parkovanie prostredníctvom aplikácie – v reálnom čase nájdete dostupné možnosti parkovania vo zvolenej oblasti a niektoré z nich môžete priamo rezervovať. Ready to spot ukazuje nielen polohu odstaveného vozidla smart, ale aj najlepšiu cestu k nemu. V prípade potreby rozsvieti predné svetlomety pre uľahčenie hľadania. V aplikácii Ready to pack je integrovaná funkcia aplikácie pactris, ktorá pomáha pri zapĺňaní batožinového priestoru. Používateľ v obchode oskenuje čiarový kód na produktoch a aplikácia znázorní, akým spôsobom sa zmestí do vozidla.

smart EQ
Zdroj: Mercedes Benz

Krátky rázvor kolies a výrazný rozchod kolies v kombinácii s priamym riadením dodávajú vozidlu smart jedinečnú obratnosť. Vďaka krútiacemu momentu 160 Nm zrýchľujú nové elektrické modely s výkonom 60 kW (82 k) z 0 na 60 km/h za 4,8 sekundy. Akumulátor pozostáva z troch vysokonapäťových modulov a 96 vysokonapäťových článkov. Vďaka tomu dosahuje lítium-iónový akumulátor, ktorý dodáva vlastná organizačná jednotka koncernu Daimler Deutsche Accumotive, kapacitu 17,6 kWh, čo stačí na dojazd 159 km podľa NEDC. To zodpovedá nielen štvornásobku priemerného denného jazdného výkonu v Nemecku, ale zabezpečuje najmä veľkorysý dojazd vo veľkomeste, pričom energiu je možné opätovne získať rekuperáciou. Komfortnou funkciou v meste je najmä radarom podporovaná rekuperácia. Vďaka nej vozidlo automaticky brzdí podľa vozidla idúceho vpredu. Elektromotor chladí vzduch, výkonovú elektroniku kvapalina.

smart EQ
Zdroj: Mercedes Benz

Vďaka voliteľnej palubnej nabíjačke s kapacitou 22 kW s funkciou rýchleho nabíjania sa modely nabijú z 10 % na 80 % dojazdu za menej ako 40 minút. Na úroveň priemerného denného jazdného výkonu sa vozidlo smart z 230-voltovej zásuvky dobije za 3,5 hodiny.

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Nová generácia Smart EQ fortwo a smart EQ forfour