Audi A1 Citycarver chce pokoroiť mestskú džungľu

Crossovery sa rozširujú do všetkých veľkostných kategórií. Aktuálne v tomto zobral štafetu výrobca z Ingolstattu. Verziu, ktorá vyzerá trochu terénnejšie pridáva Audi aj do svojho najmenšieho modelového radu označeného A1.

Najmenší crossover dostal meno Citycarver, čo predurčuje jeho použitie najmä v mestských terénoch. Do reálnych terénov sa hodiť nebude, ale poľné cesty zvládne. Vyzerá omnoho lepšie pripravený na nástrahy pätníkov, výmoľov a mestských každodenných situácií.

Hatchback s dĺžkou 4,04 metra patrí stále medzi malé autá. Kvôli vzhľadu dostal aj zvýšenie svetlej výšky. Čiastočne bolo spôsobené väčším priemerom kolies celkovo, ale aj tak prírastok 35 milimetrov poteší najmä pri kolmom parkovaní ku obrubníkom. Je menšia šanca, že dôjde k stretu ako v prípade základných verzií.

Terénne prvky zahŕňajú bohaté plastové lemovanie celej karosérie a zmenené náranzíky. Predná maska chladiča má odkazovať na veľkú rodinu modelov s označením Q v portfóliu Audi. Na výber bude z deviatich farieb karosérie a niekoľkých kontrastných lakovaní strechy.

Foto: Audi

Vo vnútri sa toho veľa nezmenilo, ani nemalo čo. Nové sú jedine detaily, ktoré nesú rôzne farby a oživujú tak kabínu. Od čierno-bieleho spektra tak A1 Citycarver zachraňujú farebné prvky žltej, či oranžovej farby. Ponuka bude obsahovať niekoľko výbavových stupňov. Automobilka nezabudla ani na športovejší S-Line. Takže terénnejšie auto môže zákazník vybaviť športovým balíkom. Ale ten neobsahuje znížený podvozok. To by bolo zbytočné.

Oficiálne potvrdenie pohonných jednotiek ešte neprišlo, ale predpoklad hovorí, že pod kapotou budú motory, ktoré už fungujú v A1. Možno vypadne najslabšia verzia litrového trojvalca. Ale 1,5-litrový štvorvalec s výkonom 110 kW (150 k) bude v ponuke určite. S veľkou pravdepodobnosťou automobilka použije aj dvojlitrový motor s prepĺňaním, ktorý dosahuje výkon 147 kW (200 k). Podľa nového označovania bude mať táto verzia na kufri kombináciu písmen 45 TFSI.

V ponuke, aj na Slovensku, sa má A1 Citycarver objaviť už tento rok. Bude mať cenovku stanovenú vyššie ako bežná verzia A1 s rovnakým agregátom.

Foto: Audi

Zdroj: Autobazar.sk

Zdroj foto: Audi

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Audi A1 Citycarver chce pokoroiť mestskú džungľu