Trumpove vyjadrenia vydesili japonské automobilky

Japonské automobilky, na čele s prezidentom koncernu Toyota Motor Akiom Toyodom, ostro kritizovali amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý minulý týždeň označil dovoz áut za ohrozenie národnej bezpečnosti.

Zdroj: TASR

„Sme zdesení, keď počujeme správu, ktorá nám naznačuje, že naše dlhoročné príspevky vo forme investícií a zamestnanosti nie sú v USA vítané," uviedol Toyoda, ktorý je šéfom zväzu japonských výrobcov áut Japanese Automobile Manufacturers Association (JAMA). Toyoda povedal, že Trump ho „hlboko sklamal" a že obchodné reštrikcie „budú vážnou ranou pre automobilový priemysel a ekonomiku v USA".

Podľa nových údajov JAMA firmy, ktoré združuje, spoločne investovali v USA do výroby počas uplynulých desaťročí okolo 51 miliárd USD (45,69 miliardy eur). Zväz takisto odhaduje, že jeho členovia vytvorili takmer 94 000 pracovných miest priamo vo svojich závodoch v USA a viac ako 1,6 milióna pracovných miest nepriamo. Tieto čísla podľa Toyodu hovoria jasnou rečou. Dodal, že dovezené autá ani autosúčiastky rovnako ako americké operácie japonských automobiliek v žiadnom prípade neohrozujú národnú bezpečnosť USA.

Firmy združené v JAMA vrátane spoločností Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru a Toyota prevádzkujú v USA 24 výrobných závodov, 45 výskumných a vývojových centier a 39 distribučných centier.

Zamestnanosť v závodoch japonských výrobcov v USA od roku 2011 do roku 2018 stúpla o 29 %, pričom zamestnanosť v celom výrobnom sektore v USA v tomto období vzrástla len o 8 %. Japonskí výrobcovia podľa údajov JAMA v súčasnosti produkujú viac ako tretinu vozidiel vyrobených v USA. V roku 2018 výrobcovia združení v JAMA vyprodukovali 3,7 milióna vozidiel a 4,4 milióna motorov. Vyše 420 000 osobných a nákladných áut, ktoré vyrobili japonské spoločnosti, sa vlani vyviezlo z USA. Japonské značky podľa JAMA od roku 1982 v USA vyrobili viac ako 84 miliónov vozidiel.

Zdroj: TASR

Zdroj foto: TASR

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Trumpove vyjadrenia vydesili japonské automobilky