Kupujete hliníkové disky? Viete o nich toto?

Pri výbere auta platí, že by sme mali v prvom rade pozerať na technické parametre a bezpečnostné prvky a až potom na výbavu, príslušenstvo, ktoré spoľahlivému tátošovi dodá ten správny look. Hovoríme o hliníkových diskoch. Ak si pri výbere necháme poradiť od odborníkov a nášmu autu sadnú, nemusíme mať vôbec obavy, že estetika bude mať navrch na úkor funkčnosti a bezpečnosti.

Zdroj: Dreamstime

„Konečné rozhodnutie motoristov zaobstarať si hliníkové disky by malo byť podporené základnými vecami. Technickými parametrami a možnosťami v rámci daného vozidla, spoľahlivosťou predajcu, pôvodom - originalitou produktu a informáciami o zodpovedajúcej starostlivosti či údržby diskov. Takto predídu neraz nepríjemným prekvapeniam,“ radí Helena Mikulová zo spoločnosti Benet SK. 

Vyberajte starostlivo 

  1. Technický preukaz vozidla a technická špecifikácia, ktorá sa týka diskov sú alfou a omegou. Ak čísla dodržíte, predídete problémom na ceste i s políciou. 
  2. Vyberajte disky „rozumom“, so zodpovedajúcimi parametrami vzhľadom k vášmu autu – estetika nemôže prevažovať nad bezpečnosťou. Určite nájdete ten správny a „pekný“ kompromis. 
  3. Preverte si, či ponúkaný disk obsahuje najdôležitejší údaj a to je KBA (typové schválenie). Tento údaj je vyrazený na disku a obsahuje KBA a číselný rad. Ak disk neobsahuje KBA + číselný rad, prípadne E (správu o homologizácii) s číselným radom, takýto výrobok rozhodne nie je originál.
  4. Pýtajte si od predajcu TUV certifikát k predávanému disku. 
  5. Nápadne nízka cena je predzvesťou veľkých problémov.

Uprednostnite kvalitu 

  1. Hľadajte renomovaného výrobcu/distribútora – navštívte jeho showroom, vyskúšajte online konfigurátor (východiskom je práve TP vášho auta) 
  2. Kvalitné pneu- a autoservisy zvyčajne ponúkajú aj zliatinové disky, pozrite si ich priamo u nich
  3. Nezabúdajte na už spomínané: každý disk má svoje „CV“ (technické údaje, ktoré potvrdzujú jeho pôvod a kvalitu) a každý spoľahlivý obchodník ho má k dispozícii 
  4. Ak nakupujete online, majte na pamäti dôveryhodnosť e-shopu, podstatné sú podmienky vrátenia peňazí a reklamácie v prípade, že ste s nákupom nie ste spokojní 
  5. Kúpou diskov sa ich život na ceste iba začína – odborník vám poradí, ako sa o ne starať v prípade bežnej údržby a čo robiť vtedy, keď sa disk významne poškodí – či už na povrchu alebo v rámci celej štruktúry 

Starostlivosť o disky sa oplatí

  1. Je dôležité vedieť, že každý disk sa vo výrobe do svojej finálnej podoby niekoľkokrát upravuje, preto potrebuje primeranú starostlivosť. 
  2. Ak ste investovali do kvalitných diskov, investujte do kvalitných značkových prípravkov. Rozhodne sa vám to vráti v podobe pekného vzhľadu a hlavne – dlhšej životnosti. 
  3. Starostlivosť o disky závisí aj od ich materiálu, povrchu – leštený, matný, chrómový či klasický strieborný. O striebornú klasiku alebo matné disky bez leštených plôch môžete umývať aj v autoumyvárni alebo agresívnejšími prípravkami,  o leštené disky – či už sú strieborné alebo iných farieb, potrebujú jemnú starostlivosť, aby sa nepoškodila ich povrchová úprava.
  4. Odporúčame špeciálne prípravky, najlepšie ručné umývanie,  o chrómové disky – ich údržba rovná sa používaniu prípravkov určených výhradne na čistenie takéhoto povrchu, rovnako ako pri diskoch, ktoré pozostávajú napríklad z viacerých dielov. 
  5. Čistenie odporúčame pravidelne každý týždeň, základom je jemná handrička/hubka a teplá saponátová voda. Zabudnite na textílie či kefy s abrazívnou plochou, aby ste napríklad nepoškodili lak. Disky zásadne čistite, keď sú úplne vychladnuté.
  6. Po kompletnom vyčistení má posledné slovo voskovanie. 
  7. V prípade, že ste starostlivosť o hliníkové disky dlhodobo zanedbali, sami si nepomôžete. Odborníci pomocou takzvaného „clayovania“ zbavia diskov všetkej špiny a nánosov a po nastriekaní ochranného laku budú ako nové. 
  8. Mechanicky poškodený – ulomený, pokrivený či prasknutý disk – odneste priamo do servisu. Seriózny predajca, odborník určite nájde spôsob, ako ho zreparovať alebo nahradiť. 


Zdroj: TASR

Zdroj foto: Dreamstime

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Kupujete hliníkové disky? Viete o nich toto?