Porucha na aute? Tesla sama objedná náhradný diel a servis!

Doba, kedy autá zvládali len premiestňovanie sa z bodu A do bodu B je už preč. Dnes sú vozidlá nabité technológiami ako z nejakého sci-fi filmu. Autá dnes sledujú únavu vodiča, dokážu samé parkovať, udržovať sa v jazdnom pruhu, používajú autopilota. Na druhej strane môže mať mnoho vodičov pocit, že nad autami postupne strácajú kontrolu na úkor technológií. Do značnej miery je to pravda. Autá nám už budú „kecať“ do ďalšej oblasti, do servisovania.

Zdroj: teslarati.com

Doba, kedy autá zvládali len premiestňovanie sa z bodu A do bodu B je už preč. Dnes sú vozidlá nabité technológiami ako z nejakého sci-fi filmu. Autá dnes sledujú únavu vodiča, dokážu samé parkovať, udržovať sa v jazdnom pruhu, používajú autopilota. Na druhej strane môže mať mnoho vodičov pocit, že nad autami postupne strácajú kontrolu na úkor technológií. Do značnej miery je to pravda. Autá nám už budú „kecať“ do ďalšej oblasti, do servisovania. Príkladom je taká Tesla.

Začala to Tesla

Tesla je najznámejší inovátor na poli elektrických automobilov. Pre mnohých je to niečo, ako Apple medzi notebookmi a mobilmi. Tesla prichádza s novinkou, ktorá je natoľko chytrá, že nemôžeme vylúčiť jej nasadenie v budúcnosti u ostatných automobiliek. Jednému majiteľovi Tesly Model 3 sa v aute zobrazila zaujímavá hláška: „Bol zistený neočakávaný problém s transformačným systémom vášho Modelu 3. Náhradný diel bol predobjednaný do vášho servisu Tesla.“

Zdroj: tesla.com

Presne tak. Auto si samo diagnostikovalo poruchu a samo objednalo potrebný náhradný diel. Stačí nič nerobiť a zrazu sa vám ozve servis, že diel dorazil a môžete sa dostaviť na výmenu. Poviete si, že je to super vec? Áno, aj nie. Ako všetko, aj toto má pozitíva aj negatíva. Poďme k tomu pozitívnemu. Nemusíte riešiť absolútne nič, auto si všetko potrebné objedná. Pre pohodlných vodičov nie je nič lepšie. Má to ďalšie veľké pozitívum. Náhradné diely na Tesly nie sú celkom bežné. Ak by ste mali poruchu, s ktorou by bol problém jazdiť a objednávali by ste na poslednú chvíľu, dodanie dielov by mohlo trvať aj niekoľko mesiacov. Takto ich auto objedná v predstihu a vy nemusíte na ne čakať.

Negatíva tu sú tiež, aj keď sa týkajú skôr prípadného rozšírenia tohto systému do iných automobiliek. Predsa len, do Tesly zatiaľ môžete montovať len originálne diely, nejaký automechanik z dielne na dvore by s ňou nepohol. No predstavte si, že by takýto systém mala napríklad taká Škoda. Automobilky by si samé prihrievali polievočku, nakoľko by autá objednávali len drahšie originálne diely a výmeny by boli len v drahších autorizovaných servisoch. Vodiči by tak boli nútení len na originálne výmeny a ak by ste mali šikovného suseda s dielňou, mali by ste smolu. Našťastie aj pri Tesle musíte takúto objednávku najskôr odsúhlasiť. Každopádne ide o mimoriadne zaujímavý systém. Hlavne pre vodičov, ktorí nemajú problém zaplatiť originálne diely a autorizovaný servis.

Zdroj: teslarati.com

Zdroj foto: teslarati.com, tesla.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Porucha na aute? Tesla sama objedná náhradný diel a servis!