Rozmýšľate nad kúpou celosezónnych pneumatík?

Určite to dobre poznáte. Dve návštevy pneuservisu ročne, po rokoch prezúvania pneumatík je to určite už únavné. V posledných rokoch narastá popularita takzvaných celoročných pneumatík. Stačí jedna sada a máte pokoj. V čom sú však celoročné pneumatiky lepšie a v čom horšie?

Zdroj: yokohama.co.uk

Určite to dobre poznáte. Dve návštevy pneuservisu ročne, po rokoch prezúvania pneumatík je to určite už únavné. V posledných rokoch narastá popularita takzvaných celoročných pneumatík. Stačí jedna sada a máte pokoj. V čom sú však celoročné pneumatiky lepšie a v čom horšie?

Toto sú ich plusy

Ušetria vám čas - samozrejme nejde o extrémne vysokú úsporu, čosi to však je. Na prezutie musíte myslieť, objednať sa v servise, ísť do neho, v závislosti či máte komplety alebo sa menia len gumy si počkáte aj hodinku. Takže nejaké tá úspora tam je.

Ušetria vám peniaze - prvou úsporou je fakt, že nepotrebujete 2, ale len 1 sadu pneumatík. Iste, keď sa zničí musíte ju vymeniť, celoročné pneumatiky však nie sú extra drahé. Napodstatnejšou úsporou sú pravidelné náklady na prezúvanie. Bežné prezutie štandardných rozmerov sa pohybuje najčastejšie v rozmedzí 20 - 60 €. Podstupujete to 2x ročne, takže okolo 100 €.

Ušetria vám miesto - ďalším problémom je pre mnohých uskladnenie. V malej panelákovej pivnici na pneumatiky často neostáva miesto. Mať ich kdesi na chalupe tiež nemusí byť celom praktické. V prípade, že si ich necháte uskladniť v servise, pripravte si ďalšie náklady, okolo 5 - 10 € mesačne.

Počasie vás neprekvapí - ak príde v októbri vlna studeného počasia s mrazmi, prípadne príde nadpriemerne horúci marec, ste bez obáv. S celoročnými pneumatikami sa vás náhle zmeny počasia netýkajú.

Majú aj mínusy

Dlhšia brzdná dráha - hlavne v zime sa objavia nedostatky celoročných pneumatík. Brzdná dráha v zime a obzvlášť na snehu je výrazne dlhšia. Rovnako ako v lete nemajú úplne optimálne vlastnosti. Obecne platí, že celoročné pneumatiky sú v lete oveľa lepšie, ako zimné a v zime sú oveľa lepšie, ako letné. Kvalitatívne však ide o čosi medzi. Potvrdzuje to aj fakt, že v testoch nedosahuje takmer žiadna celoročná pneumatika najvyššie hodnotenie, len priemerné.

Menšia miera bezpečnosti - vzhľadom na odlišné špecifiká, ktoré majú letné a zimné pneumatiky je celoročná pneumatika kompromisom. Nielen čo sa týka jazdných vlastností, ale aj bezpečnosti. Ak je pre vás prioritou hlavne bezpečnosť, na celosezónne pneumatiky zatiaľ zabudnite.

Možnosť krátenia poistenia v prípade nehody - niektoré poisťovne v prípade použitia celoročných pneumatík poistenie nekrátia, je ich však málo. Väčšina poisťovní priznáva, že v prípade nehody bude posudzovať aj použité pneumatiky a v prípade nehody bude postupovať individuálne. Inými slovami, ak máte obuté namiesto zimných pneumatík celoročné, poisťovňa sa na ne môže vyhovoriť a v prípade nehody vám nemusí zaplatiť nič.

Pre koho teda sú?

V prvom rade si zistite, či robí vaša poisťovňa s celoročnými pneumatikami nejaké problémy. Ak nie, tak si zvážte, ako často ako používate. Ak najazdíte ročne len málo kilometrov a v prípade veľmi nepriaznivého počasia radšej necháte auto doma, tak celoročné pneumatiky môžu byť zaujímavou alternatívou. Rovnako aj v prípade, ak bývate niekde na juhu Slovenska, kde zimy nie sú príliš tuhé a jazdíte hlavne v mestách, kde sa sneh drží len pár dní do roka.

Ak ale jazdíte veľa, prípadne po celom Slovensku na lyžovačky, určite ostaňte pri klasických letných a zimných pneumatikách. Rovnako aj v prípade, ak bývate v oblasti, kde sú tuhé zimy. Tu by mohli byť celoročné pneumatiky veľmi nebezpečné.

 

Zdroj: machinedesign.com

Zdroj foto: yokohama.co.uk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Rozmýšľate nad kúpou celosezónnych pneumatík?