Ford Transit prináša elektrický minibus pre 10 ľudí!

Ford sa snaží v oblasti ekológie inovovať skutočne ukážkovo. Americká automobilka prišla s výrazne ambicióznym plánom. Všetky svoje modely, nové aj existujúce chce svojim zákazníkom ponúknuť ako elektromobily. Samozrejme budú na výber v klasických, hybridných ale aj celkom elektrických vyhotoveniach. Dokonca aj pri modeloch, o ktorých by ste to možno nepovedali.

Ford sa snaží v oblasti ekológie inovovať skutočne ukážkovo. Americká automobilka prišla s výrazne ambicióznym plánom. Všetky svoje modely, nové aj existujúce chce svojim zákazníkom ponúknuť ako elektromobily. Samozrejme budú na výber v klasických, hybridných ale aj celkom elektrických vyhotoveniach. Dokonca aj pri modeloch, o ktorých by ste to možno nepovedali. Elektrifikáciou prejde aj Transit.

Zdroj: media.ford.com

Transit ako skúška

Z portfólia modelelov rodiny Ford, ktoré budú aj na výhradne elektrický pohon určite najviac zaujme Transit. Obľúbené úžitkové vozidlo, ktoré automobilka predstavila v elektrickom vyhotovení. Pri Ford ide o dokonalú skúšku. Pri elektrických autách je najdôležitejšia ich výdrž na jedno nabitie. No a Transit v tomto predstavuje najväčšiu výzvu. Veľké ťažké auto, nie práve ukážková aerodynamika v porovnaní s osobnými vozidlami, veľké tepelné straty. Hlavne ak sa bavíme o Transite vo vyhotovení minibus. Pri bežnej dodávke vám je jedno, aká je teplota v nákladnom priestore. Pri minibuse musí byť kabína vykúrená. Ford vyčíslil, že len na kúrenie v prípade elektrického Transitu ide až 50 % energie uloženej v batériách. Preto si na Transite pre 10 cestujúcich plánuje vyskúšať najmodernejšie technológie za účelom predĺženia dojazdu.

Zdroj: media.ford.com

Ford Transit Smart Energy Concept

Extrémne dlhé meno elektrickej novinky. Ford na projekte v záujme zvyšovania dojazdu testuje najrôznejšie novinky. Najefektívnejším je využívanie odpadkového tepla, vznikajúceho pri pohone, spotreba klesne až o 65 % a dojazd sa predĺži až o 20 %. Na to, aby sa nemusela kabína až tak vykurovať slúžia vyhrievané sedadlá pre každého cestujúceho. Subjektívne tak budú mať vyšší pocit tepla. Navyše energiu na vyhrievanie sedadiel, vnútorné osvetlenie aj palubný systém zabezpečujú solárne panely na streche Transitu. Navyše celá kabína má extra tepelnú izoláciu, na minimalizovanie únikov tepla. Zaujímavé je aj zameranie sa na tak obyčajnú vec, akou sú dvere do vozidla. Pri bežných Transitoch sa otvárajú najviac, ako sa dá, nie je to však celkom efektívne. Pri elektrickom Transite sa otvárajú len do polovice. Na pohodlné vystupovanie to stačí a neunikne toľko tepla. Navyše sa počas doby, kedy sú otvorené deaktivuje klimatizácia aj kúrenie. Prečo? Pri otvorených dverách je jedno aj druhé neefektívne. Je to zaujímavá ukážka, ako sa moderné technológie môžu postarať o vylepšenie niečoho už tak premysleného, akým elektrický pohon bezpochyby je. Ford Transit Smart Energy Concept by sa mal na bežné cesty dostať už v tomto roku. Ak si myslíte, že pôjde o maximálne nepoužiteľnú záležitosť, iste vás prekvapí. Áno, v porovnaní s osobnými elektromobilmi to nie je príliš veľa, na minibus pre 10 ľudí ide o fajn čísla. Dojazd 150 km a doba nabíjania len 4 hodiny. Žeby budúcnosť?

Zdroj: media.ford.com

Zdroj: media.ford.com
Zdroj foto: media.ford.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Ford Transit prináša elektrický minibus pre 10 ľudí!