Dotykové displeje? Táto automobilka im povedala NIE!

Vývoj ide dopredu míľovými krokmi. Nie je tomu tak dávno, kedy sme mali na trhu prvý mobil s farebným displejom, prvý mobil s dotykovým displejom, prvý dotykový displej v aute.

Zdroj: Autonation.com

Dnes sú už štandardom a displeje sú všade, kam sa len pozrieme. Na mikrovlnách, práčkach, v autobusoch. A samozrejme v autách. V nich ide o čo najväčšie rozmery a čo najjednoduchšie ovládanie, aby ste od cesty nemuseli príliš odvracať zrak. Chce ich každá automobilka, no našla sa jedna, ktorá ich otvorene kritizuje. Aj keď ich tiež používa.

Jaguar proti obrazovkám, no používa aj 12,3 palcovú

Prvou skutočne poriadne veľkou obrazovkou prišla Tesla. Jej obrazovka pripomína skôr tablet, skrz ktorý môžete ovládať všetky funkcie v aute. Po počiatočnom skeptickom prijatí nakoniec takúto rozmernú obrazovku ocenili aj mnohí dizajnéri. Nemusia riešiť dizajn a rozmiestnenie tlačidiel, jednoducho tam „prásknu” tablet. Aj automobilkám to šetrí náklady. Je jednoduchšie vyrábať jeden typ obrazovky ako množstvo rôznych druhov tlačidiel a rozmýšľať, ktorý z nich kam umiestniť aby ich nebolo príliš.

Podľa portálu bloomberg sa šéfdizajnér automobilky Jaguar proti nim výrazne postavil. Napriek tomu, že v ponuke Jaguaru nájdeme aj model s 12,3 palcovým displejom, tvrdí, že sú proti podobne veľkým obrazovkám. Dôvod je logický, aj podľa Jaguaru je nielen nepohodlné, ale hlavne nebezpečné v diaľničnej rýchlosti na tablete hľadať nastavenie spätných zrkadiel, prípadne vyhrievania sedadla. Takéto funkcie by mali mať stále podľa Jaguaru svoje vlastné ovládače, ktoré viete pohodlne nahmatať aj vo veľkej rýchlosti, prípadne v tme. Ísť niekoľkými krokmi hlboko do menu je maximálne nepraktické, napriek tomu to množstvo výrobcov používa. Jaguar je v tomto iný. Aj keď v ich autách dotykové displeje nájdeme, sú riešené čo možno najlogickejšie. Majú obrovské ikony, vďaka ktorým sa dá rýchlo a ľahko dostať k používaným funkciám. Navyše sú hlavné ovládače všetkých funkcií stále klasické, analógové. Bodaj by takúto logiku mali všetky vozidlá.

 

Zdroj: Bloomerang.com

Zdroj foto: Autonation.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Dotykové displeje? Táto automobilka im povedala NIE!