Toto BMW na LPG zvládlo 300 km/h!

BMW má vo svojej histórií množstvo doslova ikonických modelov. Hlavne ak sa bavíme o športových vozidlách s písmenkom M v názve. Momentálne sú azda najcennejšími staré BMW M1, ktoré sa začali vyrábať ešte v roku 1978. Teraz sa objavil skutočne unikátny kúsok, ktorý je na LPG a desaťročia bol považovaný za stratený.

Zdroj: www.coys.co.uk

Dezolátny stav nevyčísliteľnej hodnoty

Toto BMW M1 z roku 1979 je v stave, v akom by ste si pravdepodobne žiadne auto nikdy nekúpili. Aukčná sieň Coys zatiaľ sumu neuvádza. Zničené a opotrebované, no je to stále M1-tka navyše so silným príbehom. Takýchto áut už veľa neostalo a pozerajú po nich hlavne zberatelia, ktorým nerobí problém do auta vraziť ďalšie desaťtisíce na obnovu. Toto auto si v roku 1981 kúpil pán Herald Ertl, ktorý bol pretekárom. Spolupracoval so spoločnosťou, ktorá sa začala zaoberať výrobou systému pohonu na LPG. V začiatkoch však boli ľudia voči LPG skeptickí, rovnako aj u nás. Z dôvodu obáv o razantný pokles výkonu chcela spoločnosť ľudí presvedčiť, že aj auto na LPG vie byť poriadne silné. Poslúžilo na to práve toto BMW M1. Pôvodný výkon 277 koní bol zvýšený na 410 koní a cieľ bol jediný, pokoriť hranicu 300 km/h. To sa podarilo, maximálka činila 301,4 km/h.

Zdroj: www.coys.co.uk

Majiteľ auta však už o rok neskôr tragicky zahynul pri leteckom nešťastí. Jeho žena auto nemala kam dať, preto ho zapožičala automobilovému múzeu. Tu príbeh unikátneho BMW M1 nekončí. Majiteľ múzea bol podvodník, ktorý zapožičané vozidlá predával. BMW sa však ešte podarilo zachrániť a rodina sa medzi tým presťahovala do väčšieho domu, kde je miesto aj pre toto auto. To bolo v roku 1993 a odvtedy až doteraz stála M1-tka celú dobu len v garáži. Rodina sa teraz rozhodla unikát predať, cena sa však dá len ťažko odhadnúť. Zachovalé kúsky sa predávajú okolo 500 000 - 700 000 €, tento kus má však silný príbeh, je na LPG a má aj oveľa vyšší výkon, ako štandardné. Uvidíme.

Zdroj: www.coys.co.uk

 

Zdroj: coys.co.uk

Zdroj foto: coys.co.uk

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Toto BMW na LPG zvládlo 300 km/h!