Ford v Rusku prestáva vyrábať osobné autá

Automobilový priemysel je v Európe jedným z naj ekonomických ťahúňov. Slovensko nie je výnimkou, napriek tomu, že dnes je to v tejto oblasti poriadne náročné.

Zdroj: www.fordsollers.com

Prepúšťania sa týkajú už aj slovenských automobiliek a v mnohých vládnu obavy z toho, aby sa nepobrali do krajín s lacnejšou pracovnou silou. No lacná krajina tiež nemusí byť zárukou dlhodobej prítomnosti automobilky. Podľa fool.com napríklad svetoznámy Ford sa sťahuje z Ruska, ktoré je považované za krajinu s jednou z najlacnejších pracovných síl.

Už len úžitkové vozidlá

Automobilka Ford má v Rusku naozaj silné postavenie. Hlavne však na poli úžitkových vozidiel. Predovšetkým model Transit, ten je najpredávanejším zahraničným úžitkovým vozidlom na ruskom trhu. Osobné automobily sú však problémom. Ich predaje sú nízke. Čo je hlavný dôvod? Fordy sú pre Rusov príliš drahé. Hľadajú skôr lacnejšie alternatívy. Automobilka Ford oznámila, že v spolupráci s ruskou automobilkou Sollers končí s výrobou osobných automobilov a bude vyrábať už len úžitkové vozidlá. Čo to znamená? Zatvorenie niekoľkých závodov v Rusku. Šlo o rozhodnutie firmy Sollers, ktorá je 51%-tným vlastníkom spoločnosti Ford Sollers, preto má právo rozhodovať o osude Fordu. Ukončenie výroby osobných automobilov nás čaká v Rusku už v júni 2019. To znamená, že v podstate za chvíľu. Automobilka zatvára montážne haly vo Vsevolžsku, v Petrohrade, v Naberežnyjem Čelnym a zatvára sa aj motoráreň v Jelabuze. Znamená to koniec modelov Focus, Mondeo, EcoSport a Fiesta. Vedenie firmy si uvedomuje, že ide o mimoriadne ťažký, no nevyhnutný krok. Dokazuje to aj finančná náročnosť zastavenia výroby. To samotné bude stáť približne 450 - 500 miliónov USD a na odstupnom pre zamestnancov firma vyplatí približne 200 miliónov USD. Dúfajme, že podobný razantný krok nás na Slovensku nestretne.

 

Zdroj: www.fool.com

Zdroj foto: www.fordsollers.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Ford v Rusku prestáva vyrábať osobné autá