Starý sovietsky nákladiak zahanbil v šprinte Porsche Cayman i BMW M2

Keď sa na štart proti športiakom postaví nejaké staré alebo atypické vozidlo, zväčša to má nejaký háčik. Inak to nebude ani v tomto prípade. Nákladný automobil ZiL-130, ktorý sa stretol na trati s Porsche 718 Cayman a BMW M2, nedostal do vienka príliš veľký výkon. ZiL-130 sa vyrábal v Moskve po celých 30 rokov (1964 až 1994) so 6-litrovým V8, ktorý produkoval 150 koní (110 kW) a dokázal vyvinúť rýchlosť slabých 94 km/h. S takýmito predispozíciami by proti Porsche a BMW nemal najmenšiu šancu. Stačí však zásah profesionálov a z ťarbavého nákladiaka s korbou sa môže razom stať špeciál na šprinty s veľkým potenciálom.

Rus s nemeckým motorom 

Kolos ZiL-130 z videa prešiel nejednou modifikáciou. Má pohon všetkých štyroch kolies, odľahčenú karosériu, upravený podvozok, brzdy a zväčšené kolesá. Čo je však najdôležitejšie, pod kapotou mu drieme modifikovaný nemecký motor z BMW X5 M generácie E70. Ide o osemvalec prepĺňaný dvoma turbodúchadlami Twin Scroll, ktorý produkuje úctyhodný výkon 700 koní. Od X5 si nákladiak požičal aj automatickú prevodovku a prístrojovku.

Zdroj: AcademeG

Upravený nákladiak sa rozhodli otestovať priamo na trati. Ako prvé ho postavili proti Porsche 718 Cayman, to nezachránili ani jeho športové vlohy a výkon 300 koní (221 kW) - ZiL-130 zvíťazil. V druhom pokuse k Porsche a nákladiaku pridali aj BMW M2 vybavené výkonom 370 koní (272 kW). Porsche síce napravilo svoju reputáciu a tentokrát prešlo cieľovou rovinkou ako prvé, BMW M2 však nákladiak nechal za sebou.

Zdroj: Autobazar.sk, YouTube.com/AcademeG, autoevolution.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Starý sovietsky nákladiak zahanbil v šprinte Porsche Cayman ...