Aký skutočný výkon majú dnešné formule F1?

O F1 je dlhé roky známe, že je to kráľovná motoristického športu. V dnešnej dobe, kedy majú aj bežne predávané športové vozidlá stovky koní, niektoré aj cez 1 000 koní, sa dostáva na povrch otázka, koľko koní má taký monopost F1. Jednotlivé stajne ani výrobcovia motorov to samozrejme s presnosťou neprezradia, nemeckým novinárom sa však podarilo zistiť, ako na tom súčasné monoposty F1 naozaj sú.

Zdroj: auto-motor-und-sport.de

Moderná turbo éra, nezáživné preteky?


Pred niekoľkými rokmi sa s príchodom veľkej zmeny v pravidlách museli motory začať budovať úplne od začiatku. Vyťažil z toho najmä tím Mercedes, ktorý svoje nové motory spracoval najlepšie, z čoho ťažil dlhé roky, čiastočne je tomu ešte aj dodnes, aj keď Ferrari je mu už viac než zdatným konkurentom. Niekdajšie 2,4 litrové 8 valcové motory, ktoré mohli točiť až 19 000 otáčok nahradili súčasné, 1,6 litrové 6 valcové turbomotory s otáčkami obmedzenými na 15 000. To zdvihlo obrovskú vlnu nevôle u divákov. Staré motory mali nezameniteľný zvuk, hukot motorov bolo počuť už z diaľky. Kto mal príležitosť zažiť oba motory, dá za pravdu, že zvuk nových turbo motorov je len slabým odvarom minulosti. Aj to sa podpísalo o podstatný úbytok počtu divákov, ktorí F1 sledujú.

Poďme ale k súčasným, 1,6 litrovým motorom. Nemeckí žurnalisti sa dostali k dátam, z ktorých vedeli určiť približné výkony motorov daných tímov. Ide však o výkon, ktorý tímy využívajú len v kvalifikácií, pri pretekoch je výkon nižší, aby nebola negatívne ovplyvnená spoľahlivosť motorov. Na vrchole výkonnostného rebríčka je momentálne motor Ferrari, ktorého výkon má činiť 790 koní. Možno si poviete, že na kráľovnú motoristického športu to nie je nič moc, treba si však uvedomiť, že ide o 1,6 litrový motor. Mnoho z nás má na svojom bežnom aute vyšší objem. Na druhom mieste sú motory Mercedes, ktoré majú dosahovať 780 koní. Na treťom mieste je aktuálne motor Renault, ten však na štartovom rošte nájdeme v dvoch špecifikáciách. Tá výkonnejšia je menej spoľahlivá, je v útrobách tímu Red Bull a dosahuje 730 koní, spoľahlivejšiu špecifikáciu s výkonom 710 koní nájdeme v monopostoch tímov Renault a McLaren. Nuž a potom tu máme Hondu, ktorá je agregátom tímu Toro Rosso a od budúceho roka bude poháňať aj spomínaný Red Bull. Aktuálny výkon je 715 koní, na preteky v Austine v USA však Honda chystá veľké vylepšenie, ktoré by malo zabezpečiť až 750 koní. Samozrejme, výkon motora sa mení v závislosti od použitého jazdného režimu, rovnako aj v priebehu sezóny. Každý výrobca svoje motory priebežne vylepšuje, všeobecne sa však dá povedať, že sa hýbeme v rozmedzí 700 - 800 koní.

Zdroj: Autobazar.sk, auto-motor-und-sport.de

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Aký skutočný výkon majú dnešné formule F1?