Dočkáme sa konečne prvého komerčného auta na solárny pohon?

Plány na výrobu komerčných automobilov poháňaných slnečnou energiou avizovalo v minulosti už viacero spoločností. Zatiaľ však ešte stále čakáme. Najnovšie svoju víziu predstavila holandská spoločnosť Lightyear. Tá plánuje o pár rokov vstúpiť na trh s rodinným elektrickým vozidlom dobíjaným slnečným svetlom, ktoré bude niesť názov Lightyear One.

Dojazd až 800 km

Lightyear One by mal byť schopný jazdiť niekoľko mesiacov bez nabíjania. V závislosti od batérie sľubuje spoločnosť dojazd 400 alebo 800 km. Dizajn by mal byť aerodynamický, vozidlo by malo mať nízku hmotnosť a pohon všetkých štyroch kolies. Lightyear One pohodlne odvezie 5 ľudí. Posádke bude k dispozícii veľkorysý batožinový priestor s objemom 700-800 litrov.

Rôzne možnosti dobíjania

Popri nabíjaní pomocou slnečného svetla poskytne spoločnosť aj viacero alternatív - dobíjanie cez klasickú elektrickú zásuvku, na špeciálnych staniciach či prostredníctvom rýchlonabíjačky. Samotné vozidlo bude pritom vybavené bežnou domácou zásuvkou na napájanie akéhokoľvek zariadenia.

Ochrana životného prostredia

Spoločnosť zdôrazňuje predovšetkým ekologický rozmer. Elektrické autá znižujú emisie a tým zabezpečujú čistejší vzduch v mestách, sú tak dôležitou súčasťou riešenia zmierňovania klimatických zmien.

Už v predaji

Ak by ste si chceli Lightyear One kúpiť, môžete tak urobiť už dnes. Jeho cena  začína na 119 000 €.

Zdroj: Autobazar.sk, YouTube.com/Lightyear, lightyear.one

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Dočkáme sa konečne prvého komerčného auta na solárny pohon?