Audi chce odstrániť späťáky, nahradia ich kamery!

Tesla v súčasnosti patrí medzi najinovatívnejšie automobilky sveta. Čo sa týka rozvoja elektromobilov, mnohí ju považovali za vizionársky počin. Každopádne jej misia funguje, pretože cestou ekologickejšieho jazdenia sa vďaka nej vydáva stále viac značiek. O elektromobiloch vďaka tomu uvyžujú aj automobilky, o ktorých by to človek možno nikdy nepovedal. Lenže pri množstve inovácií, s ktorými Tesla prišla je náročnejšie uviesť niečo výnimočné. Snaží sa o to Audi. Odstráni vonkajšie spätné zrkadlá.

Tikadlá?

V prvom rade musíme povedať, že zrkadlo síce z vonkajšej strany zmizne, no na jeho mieste bude kamera. Je síce výrazne menšia, ako bežné spätné zrkadlá, no istý konštrukčný prvok ostal. A vyzerá ako tikadlá na nejakom hmyze. Určite je to však len o zvyku. Poďme sa na to pozrieť detailnejšie.

Audi už pred časom avizovalo príchod svojho rýdzo elektrického modelu, Audi E-Tron. Pôjde o SUV poháňané výhradne na elektrický pohon. Nejde o žiadneho leňocha, elektromotor mu bude dávať 360 koní, vďaka čomu sa na 100 km/h dostane pod 6 sekúnd. Maximálka 200 km/h neurazí, dojazd 400 km mohol byť aj vyšší no ak bude dosiahnuteľný aj v reálnej prevádzke, tak fajn. Medzičasom sa predstavenie E-Tronu posunulo na koniec tohto roka s tým, že v predaji bude v tom budúcom. V Audi pravdepodobne už len dolaďujú detaily, aj podľa fotografií vidieť, že hotové je už všetko podstatné.

Tou chuťovkou bude prítomnosť až 5 displejov. Šialené, však? Prvý bude tvoriť prístrojový štít, druhý multimédia, tretí na ovládanie klimatizácie a posledné 2 budú na dverách zastupovať zmiznuté spätné zrkadlá. Dvojica displejov sa nachádza v prednej časti dverí nad madlom, každý z nich má uhlopriečku solídnych 7 palcov. Premietajú obraz z kamier, ktoré sú na pôvodných miestach spätných zrkadiel. Vodiči by ich praktické využitie mali oceniť väčšmi, ako v prípade bežných zrkadiel. Displej vás totiž dokáže upozorniť na auto, nachádzajúce sa v mŕtvom uhle, rovnako si viete obraz z kamery priblížiť, alebo oddialiť. Do istej miery dokážu kamery zastúpiť aj parkovacieho asistenta, kedy si viete obraz nastaviť presne na to miesto, ktoré potrebujete. Displej ponúka aj možnosti 3 rôznych zobrazení, je toho skrátka viac než dosť. Otázkou je, ako rýchlo sa bude dať zvyknúť klopiť zrak ešte o niečo nižšie, ako v prípade klasických spätných zrkadiel.

Zdroj: Autobazar.sk, autoblog.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Audi chce odstrániť späťáky, nahradia ich kamery!