Kórejci ukázali ťahač budúcnosti!

Už dlhé roky sa vraví o tom, že budúcnosť automobilov nie je v elektrickej energií, ale vo vodíku. Vodíkový pohon je atraktívny, avšak nedocenený. Jedným z dôvodov môže byť aj to, že sieť čerpacích staníc je pre vodíkové automobily úplne mizerná. Automobilka Hyundai prináša najrôznejšie inovácie, jednou z nich je aj koncept vodíkového ťahača.

Konkurencia pre Teslu?

Tesla pred časom predstavila ambiciózny projekt Tesla Semi. Šlo o koncept ťahača pre budúcnosť. A práve to je cieľ pre automobilku Hyundai, ktorá o novinke informovala na svojom webe, rovnako aj stránka autoblog. Tento koncept má označenie HDC-6. Je poháňaný vodíkovými palivovými článkami, šialená je však celková hmotnosť cez 15 ton. Tankovanie tak je v zásade totožné, ako pri bežných autách. Nákladiak natankuje vodík a pokračuje ďalej. To je ohromná výhoda v porovnaní s elektromobilmi, ktoré by sa museli nabíjať dlhé hodiny. Vodík sa jednoducho načerpá a náklad pokračuje ďalej.

Zdroj: autoblog.com

Zdroj: autoblog.com

Hyundai HDC-6 je zaujímavý aj dizajnovo. Neprehliadnuteľné a obrovské mriežky okrem dizajnu plnia aj oveľa praktickejšiu úlohu, tou je chladenie celého ústrojenstva. Okrem toho sa o chladenie stará aj kryogénny systém, ktorý na chladenie využíva kvapalný dusík. Z tohto bude mať radosť hlavne Gréta, keďže zanecháva až o 90% menšiu uhlíkovú stopu. Okrem toho vodič aj okolie nákladiaka ocenia aj bezhľučnosť tohto riešenia. Inovovaný je aj nákladný priestor, ktorý je odľahčený a lepšie izolovaný. Auto je však stále vo vývoji, predsa len, vodíková technológia nie je ani v Kórei príliš rozšírená. Hyundai si však stanovil ambiciózny cieľ a to do roku 2030 vyrábať až okolo 500 000 takýchto vozidiel ročne.

Zdroj: autoblog.com

Zdroj: autoblog.com

Zdroj: autoblog.com

Zdroj foto: autoblog.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Kórejci ukázali ťahač budúcnosti!