Tesla predstavila elektrický kamión a svet jej padol k nohám

Po predstavení plne elektrického kamiónu má Tesla opäť plusové body a je o krok vpred oproti ostatným značkám.

Tesla Semi prišla na svet ako pozoruhodný zjav, ktorý Elon Musk dokonale predstavil. Futuristický dizajn spája zaujímavé vlastnosti a upúta hneď na prvý pohľad. Poteší najmä kamionistov, pre ktorých sa môže stať skutočne zaujímavým kúskom.

Úplne iná kabína pre jedného

Najväčšou zmenou prešla najmä kabína, v ktorej bude vodič sedieť uprostred a takisto doprostred je posadené aj riadenie. Po stranách sa nachádzajú dva displeje prevzaté z Tesla Model 3, pričom jeden slúži na informácie o vozidle a druhý je ako zábavný portál. V kabíne sa nachádza miesto len pre jedného vodiča. Čelné sklo poskytuje dokonalý výhľad na cestu a vďaka svojej extrémnej tvrdosti by malo vydržať silné nárazy, takže odrazený kamienok už pravdepodobne sklu neuškodí.

Výkon a dojazd sú neuveriteľné, ale zdá sa, že reálne

Tesla Semi má štvoricu samostatných elektromotorov, ktoré taktiež pochádzajú z nového Modelu 3 a dostávajú záruku až milión míľ. Vďaka nim dokáže prázdny zrýchliť z nuly na stovku za neuveriteľných 5 sekúnd a plne naložený za 20 sekúnd. Na jedno nabitie dokáže prejsť až 800 kilometrov, pričom za pol hodiny sa dokáže nabiť na dojazd ďalších 640 kilometrov pri plnom naložení.

Autonómne riadenie nebude v plnom rozsahu

Nákladná doprava si vyžaduje skutočne skúseného vodiča. Hoci Tesla vo svojich predchádzajúcich modeloch dokázala predviesť plne autonómne riadenie, v prípade Tesla Semi je zatiaľ samozrejmosťou autonómne brzdenie a udržiavanie sa v jazdnom pruhu.

Hoci cena ešte prezradená nebola, s výrobou by sa malo začať v roku 2019 a predobjednať sa dá za 5000 dolárov. Pozrite si predstavenie Tesla Semi od Elona Muska:

Zdroj:

Text: Autobazar.SK

Video: Youtube.com

Nachádzate sa tu:Autobazar.SK / Blog / Tesla predstavila elektrický kamión a svet jej padol k nohám